Onderzoek in Atrium MC: nieuw perspectief voor Crohn-patiënten

Array

Minister Klink van VWS heeft besloten om per 1 november 2007 de TNF-blokker adalimumab (merknaam: Humira) te vergoeden bij de behandeling van de ziekte van Crohn. In Atrium Medisch Centrum Parkstad worden veel patiënten met de ziekte van Crohn behandeld; Atrium MC heeft dan ook meegewerkt aan het grootschalige onderzoek dat tot de vergoeding van Humira heeft geleid. Peter van der Schaar, MDL-arts in Atrium MC: “Tot nu toe was er maar één TNF-blokker beschikbaar, infliximab; dat middel wordt eens in de zes of acht weken in het ziekenhuis per infuus toegediend. Humira wordt met een injectiepen thuis door de patiënt zelf toegediend. Wij hebben daardoor nu als behandelaren meer keuze. Bovendien hebben we nu nog een goede behandeloptie als de huidige medicatie niet meer het gewenste resultaat oplevert; daardoor hoeven we veel van die patiënten niet langer bloot te stellen aan ingrijpende operaties die slechts kortdurend verlichting bieden.” Mevrouw Annie Pulcini uit Landgraaf deed mee aan het onderzoek. “Ik was door mijn ziekte helemaal in een isolement geraakt. Als dan je klachten verdwenen zijn, dan voel je je echt een ander mens.”

De ziekte van Crohn is een chronische darmontsteking die kan variëren in ernst. Buikpijn, chronische vermoeidheid en vooral ernstige diarree belemmeren de bewegingsvrijheid van mensen met de ziekte van Crohn. De ziekte komt vaak aan het licht bij jonge mensen, tussen de vijftien en de dertig. De chronische ontsteking heeft veel impact op de kwaliteit van leven, juist in een fase waarin mensen naar school gaan, studeren, kinderen krijgen, werken, sporten en uitgaan.



In Nederland leven tussen de tien- en twintigduizend mensen met de ziekte van Crohn. Jaarlijks komen daar ongeveer duizend mensen bij. Tot de komst van de TNF-blokkers konden patiënten alleen worden behandeld met corticosteroïden (bepaalde hormoonpreparaten) en immunosuppressiva (geneesmiddelen die het afweersysteem onderdrukken). Wanneer deze medicijnen niet langer werkten, bleef alleen de optie over om een deel van de darm operatief te verwijderen, waarna de klachten doorgaans vrij snel weer terugkeerden.

Van der Schaar: “Sinds de komst van de TNF-blokkers zien we een enorme verbetering van de kwaliteit van leven van deze groep patiënten. Deze geneesmiddelen neutraliseren het TNF, een stof die een grote rol speelt bij de chronische ontstekingen. Daardoor heeft een TNF-blokker een belangrijk effect op de genezing van de zieke darm. Bij patiënten bij wie infliximab echter niet langer werkzaam was, of bij wie steeds hogere doseringen moesten worden gegeven, dreigde het operatiescenario weer in beeld te komen. Door de vergoeding van Humira hebben veel van deze patiënten nu nieuw perspectief.”

Mevrouw Annie Pulcini uit Landgraaf is een van de patiënten van dokter Van der Schaar. In het kader van het onderzoek dat heeft geleid tot de beslissing om Humira te vergoeden, is zij in januari 2004 begonnen met de therapie. “Ik had de klachten al eerder gehad, toen ik begin dertig was; toen zijn ze vanzelf overgegaan. Vijf jaar geleden kwamen de problemen terug, en toen gingen ze niet over. Ik had heel ernstige diarree en bloed in mijn ontlasting. Als je zolang zo veel diarree hebt gehad, dan merk je eigenlijk opeens dat je helemaal in een isolement bent geraakt; daar ben ik best van geschrokken. Je gaat nergens meer naartoe, en dan komen de mensen op een gegeven moment ook niet meer bij jou. Als ik per se ergens heen wilde, dan moest ik vanaf de dag ervóór niets meer eten en drinken, dan was het wel te doen. Maar dan denk je al gauw: ach, laat maar zitten, ik blijf wel thuis.” In het begin moest Pulcini wennen aan de therapie. “De eerst zes weken had ik af en toe bijwerkingen; gelukkig begon ik het effect ook snel te merken, dat motiveert je om het vol te houden. En na twee maanden waren de bijwerkingen verdwenen, maar alle klachten ook! Je voelt je echt een ander mens, als je weer gewoon met je man of met je vriendinnen de stad in kunt.”

Achtergrondinformatie Abbott
Abbott ontwikkelt, produceert en distribueert geneesmiddelen, medische voeding, diagnostische hulpmiddelen en specialistische ziekenhuisapparatuur.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen