Belang van sporten schromelijk onderschat

Array

Hoewel de meeste mensen denken dat ze de symptomen herkennen, lijden ruim een kwart miljoen Nederlanders aan diabetes zonder dit te weten. Een halfuur sporten per dag verkleint de kans op het krijgen van niet-aangeboren diabetes al met vijftig procent.

Een op drie diabetespatiënten weet niet dat ze diabetes hebben
Kans diabetes te krijgen schromelijk onderschat
De meeste Nederlanders denken dat zij geen risico lopen diabetes te krijgen.
Preventieve gezondheidstests leiden tot minder ongevallen in sport

Sporten en diabetes
Mensen die niet sporten weten dat zij een aanzienlijk hoger risico lopen om diabetes te krijgen, blijkt uit onderzoek van Intersport. Het merendeel van hen denkt echter dat sporten het risico hierop niet verkleint. Ten onrechte: wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat mensen met overgewicht die drie tot vijf kilo afvallen en dagelijks gemiddeld een half uur bewegen hun kans op diabetes met vijftig procent verminderen, zegt Jan Revet van Intersport.




Bijna 1 miljoen patiënten

Op dit moment hebben zo’n 900.000 mensen diabetes. Zestig procent van de Nederlanders denkt dat ze symptomen van diabetes (zoals veel dorst hebben, slechter zicht, vermoeide benen et cetera) herkennen. Toch heeft maar liefst eenderde van de patiënten diabetes zonder dit te weten.

Het onderzoek van Intersport toont aan dat er veel misverstanden zijn over diabetes. Tien procent denkt bijvoorbeeld ten onrechte dat minder suiker eten de meest effectieve behandeling is tegen diabetes. En drie op de tien Nederlanders gelooft dat ze van diabetes kunnen genezen als ze gezonder gaan leven. Jan Revet van Intersport: ‘Maar helaas is het niet mogelijk om van diabetes af te komen. Het is dus echt belangrijk om te voorkomen dat je het krijgt. En een gezonde en bewuste levensstijl draagt hier aanzienlijk toe bij.’ Een gezondheidstest kan aantonen of iemand tot de risicogroep behoort. Negentig procent van de ondervraagden vindt dat zo’n preventieve test moet worden ingevoerd.

Over Intersport en diabetes
Het onderzoek heeft plaatsgevonden onder 622 mensen. Intersport organiseert op 3 november 2007 in samenwerking met de Bas van de Goor Foundation, de Nationale Diabetes Check. In alle winkels van Intersport zijn gecertificeerde vrijwilligers van Diabetesvereniging Nederland aanwezig om de bloedglucosewaarden te meten en uit te leggen wat deze waarde betekent.

Kijk voor meer informatie ook op www.checkdiabetes.nl < >. De site vermeldt ook welke Intersport-winkel in de buurt zit en hoe laat de vrijwilligers in de winkel aanwezig zijn. Dat kan zijn van 10.00 tot 12.00 uur of van 14.00 tot 16.00 uur.

Recente artikelen