MRSA: gewoon goed schoonmaken helpt wel

Het ziekenhuis heel goed schoonhouden is de beste remedie tegen de ernstige ziekenhuisbacterie MRSA. Dat schrijft een Britse microbioloog in The Lancet Infectious Diseases.MRSA is een bacterie die ongevoelig is voor de meeste antibiotica. Daardoor is hij moeilijk te bestrijden en gevaarlijk voor mensen met weinig weerstand.

Schoonmakers in het ziekenhuis besteden vooral aandacht aan zichtbaar vieze plekken zoals vloeren. Maar de bacterie zit vaker op het tafeltje aan het ziekenhuisbed en in het beddengoed. In Groot-Brittannië blijken deze plaatsen in 40 procent van de gevallen besmet.MRSA is een bacterie die ongevoelig is voor de meeste antibiotica. Daardoor is hij moeilijk te bestrijden en gevaarlijk voor mensen met weinig weerstand. Betere hygiëneregels met als doel het outbreakmanagement te verbeteren is wel effectief. De algemene hygiëneregels zijn van toepassing voor alle medewerkers van het ziekenhuis die rondom de patiënt werkzaamheden verrichten. De regels zijn gericht op het voorkomen van overdracht van micro-organismen van de ene patiënt naar de andere en om te voorkomen dat de medewerker tijdens werkzaamheden infecties oploopt. Uiteraard lopen ook proefpersonen bij onderzoeken het risico besmet te worden. Tevens kunnen zij zelf ook drager van infecties zijn. Voor proefpersonen gelden dus dezelfde maatregelen als voor patiënten om de kans op besmetting te minimaliseren.

De algemene regels kunnen onderverdeeld worden in:

* persoonlijke hygiëne (oftewel lichaamshygiëne);
* persoonlijke beschermingsmiddelen (de bescherming door middel van speciale kleding) en;
* het onderhoud van apparatuur.

Elk ziekenhuis heeft een team van specialisten op het gebied van ziekenhuishygiëne. Dit team maakt deel uit van de afdeling Medische Microbiologie. Hun protocollen en richtlijnen kunnen worden gebaseerd op de WIP (Dutch Workingparty for Infection Prevention). Hun voornaamste taken zijn het outbreakmanagement, infectieregistratie, kwaliteitsbewaking, protocollering, onderwijs en voorlichting. MRSA is een bacterie die ongevoelig is voor de meeste antibiotica. Daardoor is hij moeilijk te bestrijden en gevaarlijk voor mensen met weinig weerstand.

Bron: BBC

Rob

Recente artikelen