Kiezen of delen ?!!

Array

stethoscoop.JPGAls het aan minister Klink van VWS ligt komt de komende jaren de nadruk steeds meer te liggen op preventie van ziekten. Als huisarts moet ik mij steeds meer gaan richten op het voorkomen van medische problematiek , dan op het bestrijden van reeds aanwezige somatiek.Ik ga ouders steeds meer moeten aanspreken op het overgewicht van hun kind.Ik ga rechtlijniger dan tot nu toe mensen wijzen op de gevaren van hun rookgedrag.Ik ga mensen er op wijzen dat je ook op vakantie “gewoon in Europa” een hepatitis-infektie kan oplopen en dat je je dus ook voor reizen binnen Europa moet laten vaccineren. Maar deze koerswijziging in het beleid (waar ik overigens geen problemen mee heb!) blijkt ernstige neveneffecten te hebben als het aan de minister ligt.
Daar je toch maar een keer je budget kan uitgeven betekent meer nadruk op de preventie blijkbaar : minder geld uitgeven aan bestaande behandelingen c.q. al aanwezige ziekten. De schade is toch al aangericht dus is behandelen in een aantal gevallen misschien gewoon weggegooid geld (denken ze mogelijk bij VWS). Dat is m.i. de enige verklaring voor het voornemen van VWS om fors te gaan bezuinigen op de 2e- en 3e- lijnsmedicatie in de ziekenhuizen. Door deze maatregel (waardoor de ziekenhuisdirecties overigens weer de kop van Jut mogen spelen richting hun medische staf) worden van onze oncologen in de praktijk pardoes een paar vingers afgehakt , met de mededeling dat je nog genoeg vingers overhoudt om je werk te kunnen doen! Misschien een wat plastische omschrijving , maar ik weet zeker dat menig oncologisch werkend specialist dit zo zal ervaren.
Er is maar een fatsoenlijke oplossing (in een fatsoenlijk land?) : het budget voor de zogenaamde “te dure” medicatie moet omhoog. We willen toch met onze tijd mee? Ik ken nog voldoende zaken waar veel meer op bezuinigd kan worden, als dat zo nodig moet.

aalstein

Sinds 1982 huisarts in Capelle aan den IJssel
in een duo-praktijk met Jan Hordijk.

Recente artikelen