Ohra staakt DiaVitaal Zorg
ArrayOHRA stopt met de speciaal voor diabetici ontwikkelde zorgverzekering en de daarbij behorende Zelf Zorg Polissen. Dat betekent dat ook de speciale DiaVitaal website en het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) per 1 januari 2008 opgeheven worden. DiaVitaal-verzekerden kunnen volgend jaar naadloos over naar een OHRA zorgverzekering inclusief gratis diabetesmodule en een levensfase geënte aanvullende verzekering. De belangstelling van verzekerden bleef fors achter bij de verwachtingen. Daarmee blijkt het DiaVitaal-concept zijn tijd ver vooruit, zo zegt de OHRA directie in een toelichting op het besluit.
OHRA startte in 2006 met het vooruitstrevende en nieuwe diabetes zorgconcept onder de naam DiaVitaal. Hierbij werkte de verzekeraar nauw samen met diverse zorgverleners, extramurale zorgcentra, leveranciers van diabeteshulpmiddelen en de DVN (Diabetes Vereniging Nederland).
OHRA zet de DiaVitaal-polissen met eventuele aanvullende verzekering per 1 januari 2008 om naar de OHRA Zorgverzekering. Zowel OHRA als DiaVitaal kennen dezelfde aanvullende verzekeringen. DiaVitaal-verzekerden ontvangen evenals alle andere OHRA verzekerden in november de nieuwe aanbieding thuis.
Innovatief concept slaat (nog) niet aan
OHRA heeft besloten te stoppen met DiaVitaal omdat in de uitvoering is gebleken, dat het DiaVitaal-concept zijn tijd ver vooruit is. Bij de start van de polis verwachtte OHRA dat veel diabetici een polis zouden willen afsluiten, om op deze manier vele praktische diabeteszorgen uit handen te geven en hun leven met diabetes eenvoudiger te maken. Echter, na twee jaar, is er onvoldoende belangstelling. Ook belangenverenigingen hebben de essentie en noodzaak van het diabetes zelfzorgconcept nog onvoldoende erkend, waardoor het in de markt niet voldoende kon worden uitgebouwd. De aparte diabetesmodule die OHRA volgend jaar biedt is minder uitgebreid maar biedt nog steeds veel van de initiële DiaVitaalservice en -voordelen.
Volgens cijfers van het RIVM hadden in 2003 ruim 600.000 Nederlanders diabetes I en II (292.500 mannen en 316.400 vrouwen), een ernstige chronische ziekte. Daarnaast hebben 200.000 tot 250.000 mensen diabetes zonder dat ze dat weten, en krijgen 70.000 mensen jaarlijks diabetes. Vooral door de vergrijzing en het toenemende aantal mensen met overgewicht kan het aantal mensen met diabetes in 2025 verdubbelen.
Ketenzorg diabetes als blauwdruk
DiaVitaal wilde de ketenzorg van periodieke controles en de benodigde medicatie efficiënter organiseren, onder meer via een persoonlijk online medisch dossier, een internetapotheek en direct gecontracteerde regionale diabetescentra verspreid over het land. De opzet en georganiseerde ketenzorg van DiaVitaal werd in de medische wereld gezien als een ‘blauwdruk’ voor de zorg voor ook andere chronisch zieken, bijvoorbeeld met AIDS, hart- en vaatziekten, COPD en trombose.
OHRA heeft haar verzekerden met een DiaVitaal-polis en alle samenwerkende partners inmiddels op de hoogte gebracht van het besluit.