Persverklaring mogelijke uitbraak papegaaienziekte

Array

Tijdens een vogelshow in Weurt op 2, 3 en 4 november jl. zijn exposanten mogelijk besmet met het psittacose-virus, beter bekend als de ‘papegaaienziekte’. Verspreiding van deze ziekte van mens op mens is zo goed als uitgesloten. De ziekte is goed te genezen.

Het vermoeden ontstond nadat zich bij de huisarts in Beuningen meerdere mensen met vergelijkbare klachten meldden. Zij bleken allen ook de vogelshow te hebben bezocht. De GGD heeft direct een onderzoek ingesteld en bevestigt dat het om een terecht vermoeden gaat. De definitieve uitkomst kan pas gegeven worden om 18.00h vandaag, 16 november 2007, zodra de resultaten van het laboratorium bekend zijn.

Eerste stappen
Nadat de eerste signalen bij de GGD binnenkwamen op 14 november jl., heeft de GGD actief gegevens verzameld bij huisartsen, zorgverleners, de organisatie van de vogelshow en de gedupeerden zelf. Inmiddels is van 16 exposanten bekend dat zij vergelijkbare ziektesymptomen hebben, 7 ervan met een zodanig ziektebeeld dat zij moesten worden opgenomen in het ziekenhuis.

Vervolgstappen

De vogelshow in Weurt is door ongeveer 200 mensen bezocht. De GGD onderzoekt nog of er meer ziektegevallen zijn en wacht op de laboratoriumuitslag van de huidige ziektegevallen. De vogelhouders die deelnamen aan de show, zijn verzocht om hun vogels binnen te houden. De geplande vogelshow in Druten aankomend weekend is afgelast. Als de diagnose definitief vastgesteld wordt, zullen in geval van papegaaienziekte de vogels bemonsterd worden.

Ziektebeeld
Mocht het de papegaaienziekte zijn, dan is verdere verspreiding via mens op mens zo goed als uitgesloten. Overdracht vindt plaats door inademing van uitwerpselen van stofdeeltjes van vogels. De incubatietijd van deze ziekte is 10 dagen tot 2 weken. Symptomen van de papegaaienziekte zijn: hoge koorts, braken, diarree, hoofdpijn. De papegaaienziekte is met een antibioticumkuur goed te genezen. Mensen die de vogelshow bezocht hebben én klachten hebben, worden verzocht om contact op te nemen met hun huisarts.

Informatienummer
Bezoekers van de vogelshow in Weurt met vragen, kunnen het informatienummer van de GGD bellen: 024-3271517


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen