Stappenteller helpt om af te vallen

Array

Mensen die een stappenteller gebruiken en dagelijks bijhouden hoeveel ze hebben gelopen, vallen af en krijgen een lagere bloeddruk. Het onderzoek duurde achttien weken en er deden zowel mannen als vrouwen van over de hele wereld aan mee. Het Amerikaanse onderzoeksteam gaf een stappenteller mee aan 2700 mensen, met de opdracht om elke dag op te schrijven hoeveel stappen zij liepen. Ze moesten zichzelf een doel stellen in het aantal stappen, en noteren of dat gelukt was. Volgens de onderzoekers is dat bijhouden de reden waarom de stappenteller zo effectief bleek. Wie terugbladert en de verbeteringen ziet, raakt gemotiveerd om door te gaan.

De deelnemers die een stappendagboek bijhielden raakten gewicht kwijt en hun bloeddruk ging omlaag, waarmee het risico op hartkwalen afnam. Het is de bedoeling dat je ongeveer tienduizend stappen per dag loopt, maar in deze proef mochten de deelnemers dat zelf bepalen. Mensen gingen meer traplopen, lieten de auto vaker staan en liepen naar een collega in plaats van diegene een e-mail te sturen.

Hoeveel moeten we bewegen om gezond te worden of te blijven of om af te vallen? In Japan is ‘10.000 stappen per dag’ al tientallen jaren een begrip. In Nederland hanteren we een iets ruimer begrip: de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB). De NNGB wil volwassenen iedere dag minimaal 30 minuten “ten minste matig intensief lichamelijk actief” laten zijn. Die activiteit hoeft overigens niet alleen uit lopen te bestaan.

Als u wilt weten hoeveel u of uw kind te weinig beweegt, kunt u volgens TNO het beste een stappenteller of pedometer gebruiken. Een stappenteller is ook handig om mensen tot bewegen te bewegen.

Er zijn veel verschillende soorten stappentellers op de markt: dure en goedkope, digitale en ouderwetse (met een ingebouwd gewichtje). Veel pedometers kunnen ook nog allerlei andere dingen: je hartslag meten, de tijd aangeven, de stappen omzetten in kilometers of verbruikte kilocalorieën. De meeste sportwinkels verkopen stappentellers. De meeste goedkopere apparaatjes zijn echter niet betrouwbaar. Ze geven bij benadering aan hoeveel stappen je zet, soms met een (acceptabele) afwijking van zo’n 5-10 procent. Maar soms geeft de teller rustig het dubbele of de helft van je stappen aan. Omron heeft goede betrouwbare stappentellers. Dit merk is ook bekend van medische apparaten voor oa thuisgebruik. De belangrijkste tip voor wie een stappenteller wil kopen, is: test het apparaatje in de winkel. Loop 150 stappen door het pand en kijk hoeveel stappen er op de teller staan. Herhaal die test met andere modellen en koop de pedometer met een afwijking van 10 procent of minder.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen