1 op 2 Opgenomen trauma-patiënten is gevallen

Array

Op een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis verschijnen ongeveer evenveel patiënten met trauma ofwel letsel als met ernstige symptomen zoals acute buikpijn, pijn op de borst en benauwdheid. Van de opgenomen trauma patiënten is de helft (49%) gevallen en had 36% een verkeersongeval. Elf procent liep letsel op door externe oorzaken, bijvoorbeeld door een omgewaaide boom. Drie procent was slachtoffer of dader bij geweldpleging. Één procent had een trauma door een niet nader omschreven oorzaak. Tot deze tussentijdse gegevens komt drs. Mariska de Jongh. Zij is epidemiologe en beleidsmedewerker bij het Traumacentrum Brabant. De Jong doet samen met traumachirurg Dick Meeuwis en ondergetekende onderzoek naar trends in de traumazorg. Zij baseert zich op onder meer tien jaar gegevens van het Elisabeth Ziekenhuis te Tilburg. De hierboven genoemde percentages slaan op dit ziekenhuis en op het jaar 2006. Het aantal valpartijen die tot opname leiden neemt sinds 1997 toe met bijna twee procent per jaar. Wij vermoeden (maar gaan dat nog toetsen) dat er verbanden bestaan tussen deze groei en een aantal factoren. Ten eerste zou sprake kunnen zijn van een relatief hoog alcoholgebruik bij de opgenomen en gevallen patiënten. Ten tweede verwachten wij dat oudere mensen vaker vallen. Ten derde speelt wellicht verwardheid ten gevolge van medicatiegebruik of dementie een rol bij het vallen. Mariska de Jongh zoekt in de komende tijd via pubmed naar publicaties over vallen, SEH gebruik en valpreventie. Wil jij haar attenderen op Nederlandse studies? Of op opmerkelijke internationale? Stuur haar dan een email op M.d.Jongh at elisabeth.nl


Bron: Guus Schrijvers, Integrated Care

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen