Drastische vermindering CO2 uitstoot met nieuwe verpakking ziekenhuisafval.

Array

Door klimaatvriendelijke verpakkingen voor ziekenhuisafval te gebruiken kan jaarlijks de uitstoot van het broeikasgas CO2 met 7.600.000 kilo worden teruggedrongen. Dat is berekend door het bureau IVAM van de Universiteit van Amsterdam. Specifiek ziekenhuisafval wordt gescheiden van ander afval ingezameld. Momenteel wordt dit materiaal afgevoerd in kunststof verpakkingen naar een speciale verbrandingsoven waar het (verplicht) met verpakking en al wordt verbrand.

Sinds enige tijd wordt door Van Egmond een nieuwe verpakking op de markt gebracht uit massief
watervast karton, die ruimschoots aan alle strenge veiligheidseisen voldoet. De milieueffecten van het gebruik van de twee verschillende verpakkingen (massief karton ó kunststof) zijn met een LCA (Levens Cyclus Analyse) in kaart gebracht. CO2 komt vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals steenkool, aardgas en aardolieproducten (zoals kunststof verpakkingen). Véél minder CO2 komt vrij bij de productie en (verplichte) verbranding van massief kartonnen verpakking, dat beschouwd wordt als biomassa.



Door overstap van kunststof afvalvaten naar de nieuwe massief kartonnen verpakkingen is er door de gezondheidszorg een enorme winst te behalen in de strijd tegen het verontrustende broeikaseffect. Van de ene op de andere dag. Zo bespaart de Rijksuniversiteit Groningen door het gebruik van deze klimaatverantwoordelijke verpakkingen al geruime tijd zon 17.000 kg CO2 equivalenten per jaar en het Atrium Medisch Centrum niet minder dan 100.000 kg op jaarbasis.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen