Ascal niet veiliger voor de maag dan aspirine

0
214

Het vervangen van aspirine door carbasalaatcalcium, (merknaam: Ascal) ter voorkoming van maagzweren is niet zinvol. Patienten die, om een hartinfarct te voorkomen, preventief carbasalaatcalcium gebruiken, krijgen net zo vaak een maagzweer als patienten die een lage dosis aspirine gebruiken. Dit blijkt uit onderzoek, uitgevoerd door het UMC St Radboud en het Erasmus MC, dat on line gepubliceerd is in Clinical Gastroenterology & Hepatology, het officiele klinische blad van de American Gastroenterology Association.

In Nederland krijgen meer dan 1,1 miljoen patienten een lage dosis aspirine voorgeschreven om bloedklonteringen te voorkomen, voornamelijk ter preventie van een hartinfarct (bron: GIP databank, CVZ 2006). Een deel van hen krijgt echter last van bijwerkingen, zoals een opgeblazen gevoel, maagpijn en zelfs maagzweren. Deze bijwerkingen kunnen twee oorzaken hebben. De eerste mogelijke oorzaak is een schadelijk effect van aspirine direct op het maagslijmvlies: aspirine kan het maagslijmvlies beschadigen, omdat het slecht oplost in het maagzuur. De tweede is, dat aspirine via het bloed de productie van prostaglandines remt, die nodig zijn voor de aanmaak van nieuw maagslijmvlies.Omdat carbasalaatcalcium een zout is, is het goed oplosbaar in maagzuur. Daardoor zou directe schade aan het maagslijmvlies vermeden kunnen worden en zou het een alternatief kunnen zijn voor patienten, die van aspirine maagzweren krijgen, of hiervoor een hoger risico hebben. Toch blijkt nu uit een vergelijkend onderzoek onder leiding van drs. Martijn van Oijen van de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten van het UMC St Radboud, dat bij hartpatienten die carbasalaatcalcium gebruiken even vaak een maagzweer ontstaat als bij degenen die aspirine slikken.

De onderzoekers gebruikten de Nederlandse IPCI (Integrated Primary Care Information) databank. Dit is een gegevensbestand, dat de medische status van ongeveer een half miljoen patienten van 150 huisartsen bevat. Zij selecteerden uit dit bestand alle patienten die een lage dosis aspirine (11.891) of een lage dosis carbasalaatcalcium (7.928) kregen voorgeschreven. In deze twee groepen werden 115 maagzweren geteld. Na correctie voor onder andere de lengte van de periode dat deze patienten de medicijnen hadden geslikt en een aantal risicofactoren, bleek de kans op een maagzweer in de carbasalaatcalciumgroep niet lager te zijn dan in de aspirinegroep.

Dit resultaat maakt het aannemelijk, dat de bijwerkingen in de maag van zowel aspirine als carbasalaatcalcium niet het gevolg zijn van beschadigd maagslijmvlies, maar van een verminderde aanmaak van het maagslijmvlies.

Voorbehoud
De onderzoekers maken één voorbehoud. De mogelijkheid bestaat namelijk dat huisartsen aan hartpatienten, die in het verleden maagklachten of een maagzweer hebben gehad, eerder carbasalaatcalcium dan aspirine voorschrijven. Dat zou de onderzoeksresultaten kunnen vertroebelen. Om hiervoor te corrigeren is het gebruik van maagmedicijnen in het verleden meegenomen in het onderzoek. Desondanks is dit effect toch niet helemaal uit te sluiten.

Vorig artikelEuthanasie voor beginners
Volgend artikelAanmerkelijke Marktmacht handvat in klacht apothekers
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.