Koninklijke Onderscheiding voor Rein Zwierstra

Array

Op donderdag 21 februari 2008 wordt prof.dr. R.P. Zwierstra onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij was lange tijd kinderchirurg bij het Academisch Ziekenhuis Groningen (nu Universitair Medisch Centrum Groningen). Later werd hij verantwoordelijk voor het onderwijs aan medische studenten. Op 21 februari treedt hij terug als prodecaan bij het UMCG. Ter gelegenheid daarvan is er een afscheidssymposium, waarbij Zwierstra de decoratie uit handen van burgemeester M. Boumans van de gemeente Haren ontvangt.

Reinder Pieter Zwierstra (Emmen, 1945) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en volgde er zijn opleiding tot arts. Hij specialiseerde zich als chirurg en promoveerde in 1978 op het proefschrift Chirurgische aspecten van schildkliergezwellen. In Liverpool volgde hij een jaar lang een opleiding in de kinderchirurgie. Daarna werkte hij samen met zijn collega prof.dr. P.J. Kuijjer aan de verdere ontwikkeling van de kinderchirurgie in Groningen. In 1985 werd Zwierstra universitair hoofddocent aan de RUG en in 1995 hoogleraar Heelkundige scholing. Als slechts één van de twee kinderchirurgen in het AZG (nu UMCG) had Zwierstra een buitengewoon verantwoordelijke en zware functie, met zeer lange werkweken.


Vanaf 1997 droeg Zwierstra, eerst als directeur van het Onderwijsinstituut van Medische Wetenschappen en sinds 2005 binnen het UMCG als prodecaan, de eindverantwoordelijkheid voor de universitaire onderwijsprocessen. Hij vertegenwoordigde het UMCG in landelijke onderwijsverbanden, onderhield de relaties met alle ongeveer twintig opleidingsziekenhuizen in de noordelijke regio en regelde het contact met alle afdelingen van het UMCG. In Nederland en daarbuiten zijn er circa 5.000 (!) artsen die hem als docent en opleider hebben meegemaakt. Daarmee is hij voor hele generaties studenten een inspirerend rolmodel.

Zwierstra was een opleider in hart en nieren en heeft veel bijgedragen aan de ontwikkeling van de medische onderwijskunde in Groningen. Zowel als ontwikkelaar en als kerndocent was hij betrokken bij de invoering van het eerste Problem Based Learning-curriculum aan de medische faculteit, waarbij de patient centraal staat, de student actief is en de docent als coach optreedt. Dit succesvolle moderne curriculum staat tegenover de traditionele, frontale onderwijsvorm. Ook heeft Zwierstra zich ingezet voor de internationale uitwisseling van medische kennis, vooral met Engelstalige landen (Groot-Brittannie, VS, Canada, Australie).

Daarnaast had Zwierstra een belangrijk aandeel in de samenwerking tussen het UMCG en het Sint Elizabeth Hospitaal te Curaçao, als gevolg waarvan vele co-assistenten in het kader van hun artsopleiding daar het klinische deel van hun artsopleiding konden volgen. Dat leidde tot een extra dimensie voor de opleiding geneeskunde in Groningen en een verrijking van de gezondheidszorg op het Antilliaanse eiland. Ook was hij enkele jaren als docent betrokken bij het masterprogramma van de Arabian Gulf University in Bahrein. Momenteel stelt Zwierstra zijn expertise ten dienste aan projecten van curriculumontwikkeling in Indonesie en Oeganda. Beide worden gefinancierd door het NPT-programma van de Nuffic, met subsidie van het ministerie van ontwikkelingssamenwerking.

Zwierstra kreeg in 1988 de facultaire onderwijsprijs, werd in 1992 Docent van het Jaar en ontving in 1995 de Ugur Dermanprijs van de European Association for Cancer Education.

De uitreiking op donderdag 21 februari 2008 vindt plaats om 17.00 uur in de collegezaal van het nieuwe onderwijsgebouw van het UMCG, Antonius Deusinglaan 1 te Groningen.

Recente artikelen