Klink: Beloon gezondere leefstijl

0
214

De Zorgverzekeringswet biedt aan zorgverzekeraars de mogelijkheid om aan chronische zieken die gezond leven korting te geven op eigen bijdragen. Guus Schrijvers voelt daarvoor. Aan het woord is VWS Minister Ab Klink in een gesprek met Guus Schrijvers op dinsdag 19 februari. Hij had hem uitgenodigd voor een gesprek ter kennismaking. Guus Schrijvers vertelde hem dat in Duitsland chronische zieken geen eigen bijdragen betalen voor bezoeken aan de eerstelijn. Zij moeten zich dan wel hebben ingeschreven in een Disease management programma. In zo’n programma lopen zij cursussen over (het omgaan met) hun ziekte. Zij worden geacht zich goed aan de afspraken te houden voor gesprekken met hun arts en op tijd terug te komen voor controles. Zorgverzekeraars ontvangen extra geld, naarmate meer van hun verzekerden zich hebben ingeschreven voor een disease management programma. De Duitse regeling werkt uitstekend. Aangetoond is dat vele diabetespatienten zich inschreven en dat hun gemiddelde HbA1C gunstiger werd. Het gesprek met Ab Klink verliep open en hartelijk. Guus Schrijvers kreeg de gelegenheid diverse Julius concepten over innovaties in de preventie, spoedzorg en ketenzorg te uiten. Hij gaf toestemming om de eerste twee regels van dit bericht openbaar te maken. Op dinsdag 1 april komt het belonen van gezonde leefstijlen van chronische zieken aan de orde tijdens een van de workshops op het avondcongres Recente Ontwikkelingen in het Gezondheidsrecht aan de orde.

Wil je meedenken over de juridische en ethische toelaatbaarheid om gezond levende chronische zieken meer rechten te geven dan aan niet gezond levende?

Surf dan naar www.integratedcare.nl klik door op Nascholing en meld je aan.

Bron: PH.Nieuwsbrief (@) planet.nl De nieuwsbrief is gericht aan een aantal relaties van de Disciplinegroep: collega’s binnen en buiten het Julius Centrum, pao- en keuzeblok studenten, gastdocenten, stage-verleners aan co assistenten Sociale Geneeskunde, onderzoeksrelaties, subsidienten en overigen die geïnteresseerd zijn in Utrechts Volksgezondheids onderwijs en in onderzoek naar zorginnovaties, ketenzorg en transmurale zorg. De Nieuwsbrief verschijnt wekelijks op zondag of maandag. Eerdere edities tref je aan vanaf nr 65 op de internetsite www.integratedcare.nl Opsteller van deze nieuwsbrief is:

Guus Schrijvers
Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de
Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht