Ravu gaat met PC-tablet werken

In het voorjaar van 2008 zal de RAVU een digitaal zorgdossier in gebruik nemen. En dat is nieuw in Nederland. Op elke ambulance en ambulancemotor wordt een zogenaamde “pc-tablet” geinstalleerd. Hierop kunnen de verpleegkundigen verslag leggen van de zorgverlening aan de patienten. Dit biedt heel veel voordelen voor alle betrokkenen. Op dit moment schrijft de verpleegkundige over elke door hem of haar vervoerde patient een rapport. Bij een besteld vervoer betreft dat een aantal bijzonderheden, zoals de aandoening van de patient en de reden van vervoer. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van de software van het Canadese bedrijf Medusa Medical Technologies. Dat meldt de Automatiserings Gids.
Utrechtse ambulances gaan met tablet-pc werken

De stichting Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU) verwacht met de nieuwe technologie het ambulancepersoneel te ontlasten en de kwaliteit van de hulpverlening en de overdracht te verbeteren. De RAVU heeft drie jaar gewerkt aan het digitaal zorgdossier. Met behulp van dit laptop-achtige apparaat kunnen alle gegevens die met ambulancezorg te maken hebben tot in detail worden vastgelegd. De voordelen van dit systeem zijn meerledig:

* Met het apparaat kan draadloos (UMTS) met de meldkamer en het ziekenhuis worden gecommuniceerd. Daartoe zijn in de ambulance hoogwaardige technologische aanpassingen gemaakt.
* Het apparaat communiceert draadloos met de hartmonitor. Zodra de verpleegkundige of de chauffeur een registratie maken met de hartmonitor verschijnt deze automatisch in het zorgdossier.
* Het is mogelijk om direct vanaf de plaats van het ongeval of het incident informatie door te sturen naar het ziekenhuis, de meldkamer of de medisch manager. Op afstand kan consult gevraagd worden van bijvoorbeeld een cardioloog.
* Het apparaat maakt het mogelijk om alle gegevens gerubriceerd te verzamelen op inidividueel, groeps- of organisatieniveau. U begrijpt dat dit bijzonder behulpzaam kan zijn bij de (wetenschappelijke) evaluatie van ambulancezorg in het algemeen.

En het PC-tabler heeft nog andere mogelijkheden die binnen een aantal jaren ingevoerd zouden kunnen worden

* De digitale schakel maakt het mogelijk om verbinding te maken met omringende systemen van bijvoorbeeld de huisarts, het ziekenhuis, de zorgverzekeraar e.d.
* De ´on-line´ registratie maakt het mogelijk om een specialist (bijvoorbeeld een cardioloog) op afstand te laten consulteren en te adviseren.
* Als de verpleegkundige bij een patient komt zal het mogelijk zijn in de databank van de RAVU te ´kijken´ of deze patient eerder door de RAVU gezien is. Bijzonderheden zullen direct oproepbaar zijn. Dat betekent een enorm voordeel als de patient zich met eenzelf klacht presenteert. Er kan worden gekeken welke behandeling het meest succesvol is geweest en ook nu dus ingezet kan worden.

Mooi nieuw digitaal initiatief dus!

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Ravu gaat met PC-tablet werken"

  1. geheel nieuw is de ontwikkeling niet, rav midden, west en noord brabant maakt nu al 6 maanden gebruik van een soortgelijk systeem, echter lijken de uitbreidingsmogelijkheden wel beter

Comments are closed.

Recente artikelen