Slikken en spuiten: Antikankermiddelen anders geformuleerd

Array

Een voordeel van orale toediening van chemotherapie is dat de patient het middel thuis kan innemen. Daarnaast kan een continue blootstelling van de tumor aan het antikankermiddel worden bereikt. Gemcitabine werd voor het eerst oraal gegeven als capsule aan patienten met een vergevorderd stadium van kanker. Met een nieuwe analysemethode werd de actieve metaboliet gemcitabinetrifosfaat (dFdCTP) in witte bloedcellen gemeten. Gemcitabine werd in hoge mate omgezet naar difluorodeoxyuridine (dFdU). Uit onderzoek in menselijke kankercellijnen bleek dat dFdU wordt omgezet naar de trifosfaatvorm (dFdUTP) en wordt ingebouwd in DNA. Uit proeven bleek dat continue orale toediening van gemcitabine leidt tot ophoping van dFdUTP in de lever.

Sander Veltkamp ontwikkelde een nieuwe gemcitabineformulering die minder gevoelig is voor omzetting naar dFdU en mogelijk leidt tot een sterker antitumoreffect. Verder onderzocht Veltkamp nieuwe orale toedieningsvormen van paclitaxel voor patienten. Deze formuleringen werden goed verdragen en in combinatie met cyclosporine werd paclitaxel goed opgenomen vanuit het maagdarmkanaal in de bloedbaan. BMS-275183, een paclitaxelachtige verbinding, leidde tot veelbelovende antitumoractiviteit in patienten met grootcellig longkanker na orale toediening. Met het nieuwe middel delimotecan werd klinische activiteit bereikt na intraveneuze toediening in patienten met verschillende typen tumoren zoals colorectaal kanker.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen