Eerste kindje geboren via een combinatie van twee vruchtbaarheidsbehandelingen

De ouders van het kindje zijn behandeld met ivf (reageerbuisbevruchting) en PGD: Pre-implantatie Genetische Diagnostiek. Deze methode voorkomt dat een baby een erfelijke genetische afwijking meekrijgt.

Pre-implantatie genetische diagnostiek (PGD) is een techniek die zich bevindt op het snijpunt van genetische diagnostiek en voortplantingstechnologie. Wanneer er sprake is van een erfelijke afwijking bij één of beide ouders kan er voor gekozen worden tijdens een IVF-behandeling PGD plaats te laten vinden. De bevruchting vindt dan namelijk buiten het lichaam plaats, waardoor het zo ontstane pre-embryo, onderzocht kan worden op bepaalde genetische afwijkingen. Alleen gezonde embryo’s komen in aanmerking voor terugplaatsing in de hoop een zwangerschap tot stand te brengen.

Deze techniek is met name toepasbaar bij paren die drager zijn van een erfelijke afwijking, maar ook bij bepaalde (erfelijke) vruchtbaarheidsproblemen en chromosomale afwijkingen (o.a. translocaties).

De ouders kregen hun ivf-behandeling in het UMC Utrecht, en vervolgens gingen cellen van de embryo naar Maastricht. In Maastricht is gekeken of de erfelijke ziekte aanwezig was, waarop het kindje een verhoogde kans zou hebben. De embryo’s zonder de ziekte zijn uiteindelijk teruggeplaatst.

Hiermee is de samenwerking van Academisch Ziekenhuis Maastricht (azM) en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) een feit. In beide ziekenhuizen kunnen mensen die in aanmerking komen voor PGD terecht voor de IVF-behandeling. Het onderzoek op genetische afwijkingen vindt plaats in het azM. Als de IVF-behandeling in het UMCU gedaan is, wordt het pre-embryo opgestuurd naar het azM voor het genetische onderzoek. Vanaf het najaar van 2007 is deze behandeling ook in het UMC Groningen mogelijk. Dit betekent dat paren die voor PGD in aanmerking komen in Groningen terecht kunnen voor de voorbereidingen en hun IVF-behandeling. Het genetisch onderzoek van de afgenomen cellen uit de embryo’s vindt plaats in het Academisch Ziekenhuis Maastricht (azM).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen