BIS-monitor heeft verhoogd risico op vroegtijdig ontwaken uit narcose

0
3863

De BIS-monitor, een apparaat dat de hersenactiviteit meet via een EEG en waarmee anesthesiologen de diepte van een narcose bepalen, werkt niet goed. Patiënten kunnen zo te vroeg wakker worden.  Volgens de Amerikaanse fabrikant, Aspect Medical Systems, verlaagt de monitor de kans op voortijdig ontwaken met 80 procent. Maar uit onderzoek, vandaag verschenen in The New England Journal of Medicine Het gevolg is dat patiënten te vroeg uit narcose ontwaken en/of tijdens een operatie een verhoogd bewustzijn hebben. , blijkt dat het risico helemaal niet daalt. 

2000 patiënten namen deel aan het onderzoek. De ene helft werd gevolgd met de BIS-monitor, terwijl de andere helft met de ouderwetse methode op basis van uitgeademd narcosegas in de gaten werd gehouden. Bij de BIS-groep werden er 2 mensen te vroeg wakker en hadden er 4 een verhoogd bewustzijn tijdens de operatie. Bij de traditionele groep kwamen er eveneens 2 te vroeg uit narcose, maar had slechts 1 persoon een verhoogd bewustzijn. De monitor werkte dus zelfs slechter. De BIS monitor wordt intussen in meer dan de helft van de Nederlandse ziekenhuizen op OK en op de ICU gebruikt. Voor Belgie geldt dat met name de academische centra voor BIS kiezen (UZ Gent, VU Brussel enz.)

Elk jaar worden in Nederland 1000 à 2000 patiënten wakker tijdens een operatie. In het onderzoek werd de algehele narcose via een mondkapje toegediend, een wijze die ook in Nederland gangbaar is. Er waren al incidentele meldingen dat de BIS-monitor niet werkte. Nu wordt het voor het eerst in een grote studie bevestigd. Bij kinderen loopt al zo’n studie in het Erasmus MC in Rotterdam.