Orale sex geeft verhoogde kans op mond- en keelkanker door HPV

0
875

Het aantal gevallen van mond- en keelkanker is de laatste jaren flink toegenomen. Het seksueel overdraagbare virus HPV veroorzaakt deze vormen van kanker. Dat ontdekten Amerikaanse onderzoekers onlangs. Dit seksueel overdraagbare virus kan baarmoederhalskanker bij vrouwen veroorzaken maar is dus ook gevaarlijk en aggressief in het mond en keel gebied door transmissie via de slijmvliezen en dus ook bij orale seks.

Vooral jonge, blanke mannen lopen met HPV rond en zijn de voornaamse verspreiders van het virus. Deze groep heeft dus meer kans op keel- en mondkanker. Ook het gebruik van marihuana bij deze groep verhoogt de kans. Heel wat mensen hebben onveilige orale seks, omdat ze niet weten welke gevaren het inhoudt. Een betere opvoeding kan de verspreiding van het virus stoppen. Een ander middel is een vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Of dit ook bij keel- en mondkanker helpt, moet nog onderzocht worden