Kinderen willen verbod op Pro ana en Pro mia sites

1
247

Er bestaan twee soorten websites gericht op kinderen waarop anorexia en boulimia worden verheerlijkt en aangemoedigd. De ene heet pro ana en de andere pro mia .

Op internet zijn verschillende destructieve websites te vinden. Op deze sites worden tips gegeven om snel af te vallen, je ouders er niks van te laten merken etc. Maar ook worden er "afval-wedstrijdjes" gehouden tussen (al magere) meisjes; wie raakt de meeste kilo's kwijt in twee weken tijd? De mensen op deze sites vinden het een levensstijl, geen ziekte.

Dat vertelden veertienjarige scholieren van de Werkplaats Kindergemeenschap Kees Boeke (WP) in een presentatie aan hun leeftijdsgenoten op woensdag 2 april.  Zij deden dat op het UMC Utrecht bij de afsluiting van een weken durend project waarin zij lesmateriaal over (on)gezonde leefstijlen voor elkaar hadden gemaakt. Drie scholieren hadden het thema eetstoornissen gekozen. Guus Schrijvers leidde samen met schoolleider WP Marijn Backer de discussies. Desgevraagd stemden alle kinderen voor een verbod op dergelijke, ziek makende websites. Volwassen docenten en Guus Schrijvers sloten hierop aan. Op 8 april houden WP en Julius Centrum een congres over dit type gezondheidsonderwijs, dat gebaseerd is op het principe vanpeer education.

Pro-ana is de naam van een beweging die stelt dat anorexia nervosa en andere eetstoornissenpsychische aandoening beschouwt. De beweging is een aantal jaren erg actief geweest op het internet, leek op een gegeven moment terrein te verliezen, maar kent nu een ongeziene heropleving. geen stoornis, maar een levensstijl zijn. Hiermee wordt stelling genomen tegen de medische wetenschap die anorexia als een potentieel dodelijke ziekte ziet.

Aanhangers van de beweging streven ernaar om op radicale wijze te voldoen aan hun slankheidsideaal, een positief zelfbeeld te ontwikkelen en de macht over het eigen lichaam te verkrijgen.

Er zijn verschillende gradaties van pro-ana.

 • Er is een extremere vorm die pro-ana als een religie of echt een levenskeuze benadert. Vaak ligt de leeftijd van aanhangers hier zeer laag, rond de 13 jaar.
 • Een andere vorm is minder extreem en gaat er eerder vanuit dat een eetstoornis wel degelijk een ziekte is maar dat zij er nog niet klaar voor zijn om te genezen. Ze moedigen herstel wel aan, maar zullen niemand dwingen.

Pro-ana-websites bevatten doorgaans webfora, geven tips over afvallen en mogelijkheden om het ideale gewicht te berekenen (waarbij de gebruikte waarden vaak lager liggen dan medisch geaccepteerde normen). In de Verenigde Staten hebben enige pro-ana-aanhangers protestdemonstraties gehouden tegen de consumptiemaatschappij, met name de overmatige consumptie van voedsel.

Critici wijzen erop dat de websites van de pro-ana-beweging levensgevaarlijk zijn voor de toch al labiele doelgroep en dat het ontkennen van de aandoening in wezen een langzame vorm van zelfmoord is.

Niet volgens de Pro-Ana-aanhangers. Zij zien er eerder een levensstijl in waarbij extreem dun een ideaal is. Aanhangers van de Pro-Ana-beweging streven ernaar om op radicale wijze te voldoen aan hun slankheidsideaal. Ondertussen bouwen ze aan een positief zelfbeeld om zo de macht over het eigen lichaam te krijgen. Dat lukt hun bijvoorbeeld prima met een vinger in de keel, of met het gebruik van laxeermiddelen. Critici wijzen er natuurlijk op dat de pro-ana-beweging levensgevaarlijk is voor de toch al labiele doelgroep. Ze spreken zelfs van een langzame vorm van zelfmoord.

Er bestaat ook een beweging voor boulimiepatiënten onder de naam pro-mia.Wil je naar dat congres? Surf naar www.integratedcare.nl en klik door op nascholing. Je kunt ook een email sturen naar congresorganisator Margriet Hageman g.m.c.hageman@umcutrecht.nl
 

Vorig artikelValpreventie ouderen krijgt veel aandacht onderzoekers
Volgend artikelNieuw handboek uit voor epidemiologen en zorgonderzoekers
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

1 REACTIE

 1. De regering en Tweede Kamer hadden allang deze zeer zeer schadelijke sites kunnen en moeten verbieden in belang van de volksgezondheid.
  Te bizar voor woorden aan de éne kant steeds meer kinderen in problemen met allerhande stoornissen neem borderlinesyndorom om maar iets te noemen waarbij vaak dit soort eetstoornissen ook nog eens voorkomen en dan deze sites aan de andere kant.
  Bizar en ik hoop dat de deskundigen, ook hier genoemd in ieder geval gezamelijk hun protest middels geschrift en aan de tweede kamer ter kennis zullen brengen c.q. aan de rechter ook, omdat ouder(s), gezaghebbende ouder(s) tenslotte ook nog eens het maar de vraag is of deze psychische kindermishandeling plegen als ze er niets aan blijken te doen.
  Als hun eigen kind(eren) op een dergelijke site zitten.
  Tot zover.
  Er bestaat nog steeds het artikel 255 als ik het goed heb, (iemand in hulpeloze toestand laten etcetera) en zolang wij dat dus doen als burgers ook,
  en tweede kamer ook, zijn wij allen strafbaar en verantwoordelijk door niet te zorgen dat die kinderen behoedt worden voor deze wanpraktijken en letterlijke
  opruierij en aanzetten tot en noem het maar zo u wilt. Verzwijgen dient tevens strafbaar te worden gesteld wat mij betreft. Wat ik hiervan konstateer tevens in familierecht is een komplete puinhoop.

Comments are closed.