Kinderen met overgewicht hebben beter gebit

Obese kinderen hebben minder caries, zo blijkt uit een onderzoek onder bijna 18.000 Amerikaanse kinderen. De uitkomsten van het onderzoek uit het wetenschappelijke tijdschrift Community Dentistry and Oral Epidemiology zijn opmerkelijk te noemen. Voorafgaand aan de studie werd aangenomen dat kinderen met een normaal gewicht ook een gezonder gebit zouden hebben met minder gaatjes.

Vet versus zoet
Onder jonge kinderen tussen 2 en 5 jaar werden geen verschillen gevonden, maar bij oudere kinderen tussen 6 en 18 jaar bleken dikke kinderen minder gaatjes te hebben dan kinderen met een normaal gewicht.

De onderzoekers kunnen de bevindingen niet geheel verklaren. Een theorie is dat dikke kinderen een voorkeur zouden hebben voor vet eten in plaats van zoet snoep dat slechter voor de tanden gaatjes zouden hebben. De onderzoekers hebben nog geen verklaring voor de conclusies uit het onderzoek. Een theorie is dat dikke kinderen een voorkeur zouden hebben voor vet eten in plaats van zoetigheid.Ook de  New York Times besteedt aandacht aan het onderzoek. 

Recente artikelen