Lyme risico in Edese bossen het grootst

De kans op de ziekte van Lyme is het grootst in de Edese bossen. Dat blijkt uit een onderzoek dat Wageningen UR in juli 2006 startte. Ede eindigde daarbij in de top-3 van meest gemelde tekenbeten. Daarnaast droegen teken in Ede de meeste borreliabacteriën bij zich. Dat is de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Het aantal mensen dat jaarlijks de ziekte oploopt, is volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu tussen 1994 en 2005 verdriedubbeld. Reden genoeg voor de onderzoekers van de Wageningse universiteit om in kaart te brengen waar, wanneer en hoe tekenbeten worden opgelopen.

Het onderzoek vond plaats in vijfentwintig gebieden en werd gecoördineerd door Arnold van Vliet. De teken werd in de bossen verzameld en werden vervolgens naar de afdeling entomologie gebracht. De meeste tekenbeten gebeuren in het bos of in de tuin, tijdens het wandelen, tuinieren of spelen. Van Vliet benadrukt het belang om altijd te controleren op teken. En er moet nog een misverstand uit de wereld, stelt hij. "Teken vallen niet uit bomen. Ze zitten vooral op hoog gras, op de grond en op varens, niet hoger dan anderhalve meter. Zodra ze contact kunnen maken, haken ze zich vast

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen