Onderzoekers organiseren “prikfeestjes” voor kleuters

Array

Onderzoekers van de ABCD studie, een grootschalig onderzoek naar de relatie tussen leefgewoonten tijdens de zwangerschap en de gezondheid van kinderen met een verschillende etnische achtergrond in Amsterdam, gaan kindvriendelijk bloed prikken. De onderzoekers willen deze zomer ongeveer 6000 5-jarige kleuters uitnodigen voor zogenaamde “prikfeestjes” op scholen in en rond Amsterdam. Ezeltje prikje, priklimonade en een klein prikje in de vinger. Artsen uit het onderzoeksteam van de ABCD studie doen alles om zo kindvriendelijk mogelijk bloed te prikken. Hiervoor maken zij gebruik van de gloednieuwe bloedafname methode van Demecal.

Een vingerprikje

Voor kleine kinderen is bloedafname middels de veneuze afname, direct uit het bloedvat in de arm, soms traumatisch maar noodzakelijk. Maar voor de ABCD studie hebben de onderzoekers besloten gebruik te maken van de Demecal methode zodat deze, voor kleuters, bezwaarlijke manier van bloed afnemen niet meer nodig is.

Slechts één druppel bloed uit het vingertopje is al voldoende voor de bloedtest. Met een gepatenteerd filter wordt het bloedplasma uit het bloed gefilterd. Het bloedplasma wordt per post opgestuurd naar het laboratorium van het Kennemer Gasthuis in Haarlem, waar speciale analyzers wel 15 verschillende testen kunnen bepalen. Op deze manier hopen

de onderzoekers dat er zo veel mogelijk moeders hun kinderen laten deelnemen aan de studie.

ABCD studie

In de ABCD studie willen Onderzoekers van de Amsterdamse GGD, AMC en het VU aantonen of etnische achtergrond invloed heeft op de gezondheid van kinderen. De studie is uniek voor Nederland omdat deze 5-jarigen ook zullen worden onderzocht als zij tieners, pubers en volwassenen zijn.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen