9 op 10 Wmo-cliënten zelfstandiger dankzij ondersteuning

Ondersteuning uit de Wmo hélpt, zo blijkt uit tevredenheidsonderzoek van SGBO. Ruim 90% van de ondervraagden kan langer zelfstandig wonen en beter deelnemen aan de samenleving, dankzij de ondersteuning. De kwaliteit is goed, zo oordeelt een grote meerderheid. Ook krijgt men wat wordt verwacht.

In opdracht van 204 gemeenten voerde SGBO tevredenheidsonderzoek uit onder Wmo-cliënten. Het onderzoek richtte zich op mensen met hulp bij het huishouden en gehandicaptenvoorzieningen. De bereidwilligheid om deel te nemen was groot, bijna 60.000 mensen hebben de vragenlijst ingevuld.

Opvallend is de tevredenheid over de hulp bij het huishouden: het gemiddelde rapportcijfer is een 8,1. Op basis van zijn onderzoekservaring beoordeelt SGBO dit als een zeer hoge score, zeker gezien alle publiciteit rond hulp bij het huishouden. Met name de mensen die de hulp leveren, krijgen veel complimenten. 97% van de cliënten zegt dat medewerkers aandacht en interesse tonen voor hun cliënten. Ook werkt men snel en efficiënt, zo oordeelt 91% van de cliënten.

Het afgelopen jaar was er veel onrust over wisselende medewerkers bij zorginstellingen. Uit het onderzoek blijkt dat een vijfde van de cliënten hier last van heeft gehad. Ondanks personeelswisselingen blijken thuiszorgorganisaties goed in staat de hulp te plannen, hierover is 94% tevreden.

Veel cliënten moesten door de komst van de Wmo opnieuw worden geïndiceerd. De herindicatie was een omvangrijke opdracht voor gemeenten, veel gemeenten moesten in korte tijd honderden of soms duizenden indicaties stellen. Voor gemeenten was het spannend hoe hun cliënten hierover zouden oordelen. Uit het onderzoek blijkt dat de belasting voor de meeste cliënten beperkt is gebleven, 87% van de cliënten oordeelde positief over de indicatiestelling.

In het onderzoek is ook gevraagd naar de samenwerking tussen mantelzorgers en thuishulpen. Deze blijken elkaar in 64% van de gevallen zelden of nooit te spreken. Dat is jammer, want de thuishulp kan ook de mantelzorger ontlasten. SGBO adviseert voor een betere afstemming tussen mantelzorgers en thuishulpen, dit vergroot de kwaliteit en het effect van de ondersteuning. Fijn voor de cliënt, de mantelzorger én de hulp.

Het onderzoek richtte zich ook op hulpmiddelen en woonvoorzieningen voor mensen met lichamelijke beperkingen. Doorgaans zijn cliënten hierover positief. Vooral over rolstoelen en woonvoorzieningen, hierover is ruim 90% tevreden. Over de hoogte van vergoedingen voor vervoer en verhuizen is een groep cliënten minder tevreden. Een vijfde tot een kwart van de cliënten oordeelt hierover negatief.

Ook is gevraagd naar de Wmo-raad. De bekendheid onder cliënten blijkt beperkt: twee derde van de cliënten heeft nooit van de Wmo-raad gehoord. SGBO ziet hier een duidelijke opdracht voor Wmo-raden: zorg dat je achterban je kent en weet te vinden. De cliënten die wél bekend zijn met de raden oordelen doorgaans positief. Ruim 80% is tevreden over de mate waarin de raad opkomt voor het cliëntbelang.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen