Chronisch zieke kinderen moeten bewegen

0
174

Chronisch zieke kinderen hebben in het algemeen een verlaagde fysieke fitheid en kunnen baat hebben bij bewegingsprogramma’s. Dat concludeert Marco van Brussel in zijn proefschrift. Hij onderzocht drie groepen chronische zieke kinderen.

Kinderen die Acute Lymfatische Leukemie overleven hebben een verlaagde fysieke fitheid. Zelfs 5-6 jaar ná het stopzetten van de chemotherapie blijken er nog steeds negatieve effecten te zijn op de motoriek en fysieke fitheid. De belangrijkste oorzaken van deze effecten zijn chemotherapie gerelateerde zenuw- en spieraandoeningen. Deze kinderen kunnen wellicht baat hebben van fysieke training.

Ook kinderen en adolescenten met jeugdreuma of Juveniele Idiopatische Arthritis hebben een significant verlaagde fysieke fitheid, maar er kunnen grote verschillen tussen de subtypen zijn. Er is nog maar weinig bewijs voor de effectiviteit van bewegingstherapieën voor kinderen met jeugdreuma. Van Brussel laat in zijn review in ieder geval géén nadelige effecten zien van bewegingstherapie op de korte termijn en zorgt ook niet voor een exacerbatie van de ziekte.

Als laatste onderzocht Van Brussel kinderen met de aangeboren botziekte Osteogenesis Imperfecta. Bij deze groep blijkt fysieke training bij bepaald typeringen van deze botziekte zeer effectief en veilig te zijn. De fysieke fitheid neemt toe en de vermoeidheid neemt af. Nooit eerder werd er onderzoek verricht naar de fysieke trainingsmogelijkheden bij deze populatie.   20-05-2008, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Marco van Brussel, Geneeskunde Proefschrift: Physical fitness and training in chronic childhood conditions Promotor 1: Prof.dr. P.J.M Helders Promotor 2: Prof.dr. W. Kuis Copromotor 1: Dr. T. Takken Copromotor 2: Dr. J. van der Net

Vorig artikelGezondheidsweek: Kom gratis ontspannen
Volgend artikelNieuwe opzet aftrek ziektekosten
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.