CZ zet op grote schaal internet in bij onderhandelingen met ziekenhuizen

Dit is besloten na een geslaagde proef met de eerste vormen van electronische ondersteuning bij de inkoop van ziekenhuiszorg. Bij deze ´DBC Services´ zijn een jaar na de start al dertig ziekenhuizen aangesloten. DBC Services bood al de gelegenheid om op één centrale plaats de prijzen van de duizenden Diagnose Behandel Combinaties van alle ziekenhuizen op dezelfde manier vast te leggen. Hierdoor is het voor een aangesloten zorgverzekeraar makkelijker de inhoud en de prijzen van DBC´s van ziekenhuizen te vergelijken. Bovendien is het voor een ziekenhuis mogelijk zich met de inhoud en officiële brutoprijs van haar zorgproducten eenvoudig te positioneren ten opzichte van andere ziekenhuizen. De dienst leidt tot grote voordelen en besparingen bij beleidsafdelingen en administraties van zorgverzekeraars en ziekenhuizen.

DBC Services werkt nog aan de invoering van een systeem waarmee ziekenhuizen hun overcapaciteit via internet kenbaar kunnen maken aan aangesloten zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars kunnen de informatie gebruiken bij bemiddeling voor verzekerden die onnodig lang moeten wachten op een behandeling en daarom naar ander ziekenhuis willen.
DBC Services werd vorig jaar opgericht door CZ, UVIT en het Nederlands Inkoop Centrum. Inmiddels maken vijf andere zorgverzekeraars er ook al gebruik van. De zorgverzekeraars bieden de diensten van DBC Services gratis aan.

Recente artikelen