Twenteborg Ziekenhuis en Deventer Ziekenhuis openen over een jaar een buitenpoli in het Medisch Centrum Rijssen

Array

Zowel het Twenteborg Ziekenhuis als het Deventer Ziekenhuis openen over een jaar een buitenpoli in het Medisch Centrum Rijssen. Waar mogelijk wordt samengewerkt, maar het is niet de bedoeling dat de artsen elkaars patiënten gaan zien. Wel een gezamenlijke receptie in het nu nog in aanbouw zijnde MCR aan de Wijnand Zeeuwstraat, en ook het bloed prikken.

Eigenlijk is Rijssen met 30.000 inwoners niet groot genoeg voor een buitenpoli, leggen Jeroen Kleinjan (raad van bestuur Deventer Ziekenhuis) en Hanneke Klopper (raad van bestuur Ziekenhuisgroep Twente) uit. Samenwerking maakt het betaalbaarder. Het Medisch Centrum Rijssen is dan ook een uitkomst voor de ziekenhuizen die nu allebei al een buitenpoli in Rijssen hebben."Een deel van de Rijssenaren is op Deventer gericht, een ander deel op Almelo. Daarom is het niet goed als één van beide ziekenhuizen zich terugtrekt uit Rijssen; dan neem je een grote groep mensen hun vertrouwde dokter af", legt Klopper uit.

Daarom besloten Twenteborg en het Deventer Ziekenhuis twee jaar geleden om samen in het MCR te gaan zitten, samen met onder meer een aantal huisartsen. Het is ook niet de bedoeling dat de ziekenhuizen met hun buitenpoli's gaan concurreren met deze huisartsen. Klopper: "Wat eerstelijns kan, moeten we zeker niet tweedelijns oppakken. Ook op dit vlak is dus geen sprake van concurrentie. Als voordeel van het samen in één gebouw zitten, zien wij dat de contacten met deze eerstelijns hulpverleners worden verstevigd. We zijn straks beter op de hoogte van elkaars doen en laten."

De prikposten zijn al jaren een begrip, de buitenpoli's zijn van de laatste jaren. Een 'gewone kantooromgeving' volstaat als buitenpoli; waar een specialist zijn patiënten kan zien, kan inloggen op het computersysteem van het ziekenhuis voor het patiëntendossier.

Het Almelose Twenteborg Ziekenhuis en het Deventer Ziekenhuis bieden 'buiten de deur' in Rijssen nu spreekuren van diverse specialisten: de cardioloog, kinderarts, reumatoloog, dermatoloog, gynaecoloog en oogarts. Ook diabetespatiënten kunnen in hun buitenpoli's terecht. Wat het aanbod straks wordt in het MCR? "Daar kunnen wij nu nog geen uitspraken over doen. Het Medisch Centrum is nog in aanbouw. We weten sinds kort hoe de indeling is. Bovendien kunnen zich tussen nu en een jaar nog weer allerlei ontwikkelingen voordoen", stellen Klopper en Kleinjan. "Wij willen geen grotere verwachtingen wekken dan we straks waar kunnen maken."

In principe kunnen alle specialismen naar een buitenpoli.

Recente artikelen