PvdA bezorgd over beïnvloeding artsen

0
210

De PvdA is bezorgd over de manier waarop de farmaceutische industrie artsen beïnvloedt om dure medicijnen voor te schrijven. Tweede Kamerlid Eelke van der Veen wil dat minister Ab Klink van Volksgezondheid maatregelen neemt tegen dit soort praktijken.

Aanleiding voor zijn vragen is een tweedelige uitzending van het TROS-programma Radar, waarvan maandag het laatste deel werd vertoond. Daarin was te zien welke marketingtrucs de farmaceutische industrie toepast om geneesmiddelen aan de man te brengen.

Van der Veen zal daar in schriftelijke vragen aan Klink op aandringen, liet hij maandag weten. Zo nodig wil hij een spoedoverleg met de minister.

Met die marketing is een jaarlijks een bedrag van 1,3 miljard euro gemoeid. Ook zou de industrie gunsten verlenen aan wetenschappers om richtlijnen voor het voorschrijven van geneesmiddelen te beïnvloeden.

Van der Veen heeft de indruk dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg een te afwachtende houding aanneemt. Ook SP-Kamerlid Agnes Kant dringt aan op actie van Klink.