De eerste week van de eHealth, 15-22 mei 2008

Array

Van 15 tot en met 22 mei organiseren de NPCF, de Universiteit Twente en de Nederlandse vereniging voor eHealth (NVEH) de eerste week van de eHealth.eHealth staat de laatste tijd stevig in de belangstelling. Na decennia lang als ‘veelbelovend’ te zijn bestempeld, staan eHealth en telemedicine nu op veel gebieden op het punt om grootschalig door te breken. Teleradiologie, teledermatologie en het e-consult wordeninmiddels structureel toegepast in de gezondheidszorg ten behoeve van snellere en betere zorgverlening.

Persoonlijke, mobiele telemonitoring zorgt letterlijk voor meer bewegingsvrijheid. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat patiënten gebruik willen makenvan moderne communicatiemiddelen in contact met hun zorgverlener. Voor veel patiënten is het medisch e-consult een laagdrempelig en gebruiksvriendelijk alternatief. eHealth toepassingen kunnen een belangrijk bijdrage leveren aan meer regie door de patiënt en aaneen betere communicatie en interactie met en tussen zorgverleners. eHealth betekent dus vooral empowerment: van de patiënt, burger maar ook van de zorgverleners.

Ondanks deze maatschappelijke meerwaarde komt een brede toepassing van eHealth in deNederlandse gezondheidszorg maar moeizaam van de grond. Dat heeft onder meer te maken met relatieve onbekendheid, met de financieringswijze, met ontbrekende (kosten-)effectiviteitanalyses en met wet- en regelgeving die nog onvoldoende is aangepast.

Het is tijd voor een doorbraak, vinden de NPCF, de Universiteit Twente en de NVEH, in lijnmet internationale beleidsrapportages van de EU en de WHO. Een doorbraak om de brede toepassing van eHealth te versnellen. Daartoe hebben zij voor het eerst de ‘Week van de eHealth’ ingesteld. Tussen 15 – 22 mei 2008 publiceert de NVEH haar Manifest ‘Anker eHealth’ (15/5), organiseert de Universiteit Twente in samenwerking met het RIVM het symposium ‘Supporting health by technology’ (20/5) en houdt de NPCF haar eHealth congres ‘De zorgconsument aan zet’ (22/5).

Een geweldig initiatief, waarmee eHealth en telemedicine breder en duidelijker zal worden
gepositioneerd!

Recente artikelen