In 2006 stierven wereldwijd 250.000 mensen met hiv aan tuberculose

Wereldwijd werden in 2006 een miljoen hiv-positieven ziek door tuberculose. Dit heeft aan 250.000 hiv-positieven het leven gekost. In totaal zijn er naar schatting 1,5 miljoen mensen overleden aan TB wereldwijd. Dit blijkt uit het 'Global TB control report 2008 van de Whorld Health Organization dat op 18 maart is verschenen.

Afrika is het hardst getroffen. In totaal 85% van de hiv-gerelateerde tuberculosegevallen doen zich hier voor. Er wordt in een aantal landen hard gewerkt om TB en hiv gezamenlijk te bestrijden. Zo werden in Rwanda 76% van de mensen met TB getest op hiv. Zorgwekkend is de toename van multiresistente tuberculose. Er kwamen in 2006 500.000 gevallen bij.

De vooruitgang in het vinden en behandelen van tbc-patinten stokt. In plaats van een jaarlijks daling van 1% moeten de tuberculosegevallen per jaar met 5% afnemen. Er moet nog een grote inhaalslag worden gemaakt om hiv-positieven te screenen op TB. Slechts 1% van de hiv-positieven werd in 2006 op TB gescreend. In de Europese Unie (en dus ook in Nederland) neemt het aantal tuberculosegevallen af. Ongeveer 1000 mensen krijgen in Nederland jaarlijks tuberculose. Zon 30-tal patinten is ook hiv-positief.

Download: Global TB control report 2008 van de Whorld Health Organization.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen