OPG tegen huidig medicijnenbeleid, apothekers draaien met verlies

0
172

Dat zegt de bestuursvoorzitter van OPG, Marc van Gelder, in een gesprek met het Financieele Dagblad. Door het opleggen van onredelijke prijsverlagingen via convenanten, verwordt de apotheker tot een verlengstuk van de zorgverzekeraar en is bedrijfsmatige uitoefening van het beroep dan niet meer lonend.

OPG is met onder meer 118 Mediq-apotheken de grootste apothekersketen in Nederland en heeft daarnaast een grootaandeel met een marktaandeel van 25%.

Als gevolg van het zogenaamde transitieakkoord — afspraken tussen minister Klink, farmaceutische industrie, verzekeraars en apotheken wordt aangeduid — heeft het beursgenoteerde OPG in het eerste kwartaal een fors verlies moeten incasseren, zo bleek eind vorige maand. Het bedrijfsresultaat van de Nederlandse apotheken daalde met 31%. ‘Over heel 2008 haalt het akkoord euro 13 mln uit onze zak’, aldus Van Gelder. ‘En dan ga ik ervan uit dat de apotheken gecompenseerd worden voor bijkomende besparingen die voortvloeien uit het verplicht voorschrijven van bepaalde generieke geneesmiddelen.’

Bron: De Pers