Mijn allergrootste liefde: anorexia

Array

Waarschijnlijk komt de titel van dit schrijfsel wat tegenstrijdig op u over. Want hoe kan een ziekte die mensen uitmergelt, ongelukkig en onvruchtbaar maakt en in 1 op de 10 gevallen tot de dood leidt, iemands allergrootste liefde zijn? Het is helaas mogelijk.

De ziekte is in dat geval de verpersoonlijking van een meisje genaamd Ana. Ana is een vriendin, letterlijk en figuurlijk voor het leven, die je alle nodige tips en adviezen geeft om zo dun mogelijk te worden. Maar wie bevriend wil zijn met Ana, moet door het stof, moet laxeren, overgeven en leven op een appel per dag. Mager worden tot op het bot. En kan je dat niet? Dan ben je een lui en vet varken dat niets waard is.
Dun zijn is belangrijker dan gezond zijn. Anorexia een ziekte? Hoe kom je erbij! Anorexia is een leefstijl die je als mens onderscheidt van andere mensen die wel een hamburger eten zonder zich schuldig te voelen. Het is een leefstijl die zorgt voor geluk en waardering.

Met deze religie betreden de pro-anorecten het internet en benaderen uw onzekere kinderen. Ze ontwerpen een eigen pro-ana site en leggen elkaar de regels van Ana op. Uitgebreid worden botterige foto’s uitgewisseld om onderling te vergelijken en elkaar te motiveren om door te gaan. Foto’s van reeds overleden modellen worden geïdealiseerd. Heeft uw dochter nog geen eetstoornis of minderwaardigheidscomplex? En weet uw dochter nog niet hoe zij moet overgeven? Geen probleem, op de pro-ana sites krijgt zij gratis online educatie over het zo snel mogelijk verkrijgen van een eetstoornis en de ideale manieren om over te geven. En dat nog wel in een maatschappij waar alles geld kost.

Na een enkel bezoek aan deze sites kan iedere gezonde ziel tot de conclusie komen dat deze religie in geen enkel geval gezond is. Dat meisjes vanaf 10 jaar zich al op deze fora bevinden en gebrainwashed worden. Het zijn kort gezegd websites die aanzetten tot zelfmoord.

Frankrijk heeft gelukkig haar verantwoording genomen en de websites verboden. In Amerika zijn ze al langer verboden. En Nederland? Ach, verbieden, dat heeft toch geen nut?

Blijkbaar moet er eerst een dode vallen wil de politiek in actie komen. Herinnert u zich de online apotheken nog, waar ieder mens die levensmoe is een overdosis aan pillen kon bestellen door slechts enkele muisklikken? Ook dit werd pas verboden na het overlijden van een jonge vrouw. Gaat Nederland pas de put dempen als het kalf verdronken is of zullen we eens voor de feiten uit gaan lopen?

Half april heeft Scarlet Hemkes (26) een landelijke petitie tegen deze sites via Hyves opgestart (http://stop-pro-ana.hyve.nl). Binnen 3 weken waren reeds 5000 mensen lid die haar mening deelden, wat betreft een verbod op de pro-ana sites. Ook heeft zij reeds deelgenomen aan het programma Lange Frans stelt Kamervragen wat iedere maandag om 22:30 uur op Veronica te zien is. Daar ontving zij de overgrote meerderheid van de stemmen. Op 26 mei staat zij hiervoor in de finale en 21 mei staat de site genoemd in het Feministisch maandblad Opzij.

En nu maar hopen dat Den Haag ook op Hyves zit en naar Veronica kijkt!

Love Test

6 thoughts on "Mijn allergrootste liefde: anorexia"

  1. We kunnen beter als burgers van dit land zeggen, en zo ook de deskundigen dat dit een achterlijk beleid is van in feite een hoop -praten- en -niet doen- aan letterlijke uitlokking tot en kindermishandelende praktijken ook zo.
    Want wie in feite nalaat om er als deskundigen iets aan te kunnen doen ook,
    en dat is alleen de politiek momenteel blijkbaar, die als Minister of Tweede Kamer kan ingrijpen, immers die kunnen sturing geven aan een OM en O.v.J. ook,
    houdt deze wanpraktijken in stand. Al die pro-ana gevallen in sites zijn bekend, gewoonweg wie beheerders daarvan zijn, en simpel gezegd pak die gasten gewoonweg op zodra je weet wie dat doen, en al die kinderen die erop zitten, spreek die ouders aan op kindermishandelende praktijken letterlijk.
    Ook die zijn te achterhalen bij de houder van dergelijke sites ook.
    Doe dat dan ook gelijk a.u.b. als deskundigen druk op die tent en waanzin, en als Justitie gelijk al. Anders glijdt Nederland nog meer af. Dat waren we al een tijd inzake overtreding Kinderrechteverdrag ook bij scheidingen waarbij ze jarenlang bij duizenden gevallen moeders de handen boven het hoofd hebben gehouden aantoonbaar en nog, en kinderen aan de G….den zijn overgeleverd terwijl kenmerken en de rest werd verzwegen richting rechters familierecht in vele zaken ook. Ze vragen hier door gezagstoewijzingen zo eenzijdig om heel grote problemen.
    Tientallen doden zijn al te betreuren zelfs zo kun je zien door gedrag en handel van gestoorde mensen die alleen gezag krijgen nota bene en zelfs de veelal eigen vaders in de str….t kunnen blijven trappen onder de plu van verzwijgende figuren
    waarvan ik niet snap dat die nog kunnen slapen. Kennellijk is het afdeksysteem goed geregeld hier.

  2. Medicalfacts Redactie

    Scarlet, We zijn blij dat jij met je column duidelijk maakt waarom een wet in Nederland noodzakelijk is.

  3. Goed bericht! Ga zo door!

  4. Je kan niks anders dan reclame maken voor je eigen winkel zeker?
    Objectief is je verhaal ook niet en dat ondanks je kennis die je laat uitschijnen.
    Er zijn altijd 2 kanten aan een verhaal.

    Is het fout dat mensen steun zoeken bij elkaar. En dit niet enkel om af te vallen maar op alle vlakken. Op die sites worden ze teminste begrepen en niet direct veroordeeld wanneer ze het even moeilijk hebben. De leden houden elkaar echt wel in het oog in de mate van het mogelijke. En wanneer iemand te ver zou gaan zal die daar ook een negatieve reactie op krijgen. Dit weet je wanneer je echt iets opvolgt en niet zomaar een paar berichtjes ergens leest en dan een oordeel vormt.

    Deze mensen steunen elkaar trouwens ook wanneer iemand wil stoppen en het daar moeilijk mee hebben. Uit het onderzoek is gebleken dat de meerderheid het woord Pro-ana heeft opgepikt uit de media. Gaan dan eerst bij die mensen klagen, ik denk dat de gevolgen van wat zij allemaal versprijden veel erger zijn. Want als er iemand zou aanzetten, dan zijn zij het!

  5. Goed verhaal!

    Volgens mij heeft de schrijfster van deze column geen winkel…..En mag zij zelf bepalen of ze haar mening in haar bericht verkondigd.
    Begrepen worden kan ook op sites waar anorexia niet wordt verheerlijkt. Daar heb je geen afvalwestrijden, vergelijken van gewichten etc etc voor nodig.
    Toevallig ken ik een meisje die beheerder was van een dergelijke pro-ana site. Zij is helaas aan de gevolgen van Anorexia overleden. Dus van elkaar in de gaten houden is geen sprake.
    Ook ik heb even op een dergelijke site gesurfd en zie nu echt wel in dat het heel ongezond is hoor. Mensen hielpen mij met overgeven en zeiden dat het niet goed was als ik te veel at (bv een koekje). Ook toen ik mijn gewicht noemde, wat toen op een BMI van 15 zat, werd ik vol lof toegejuigd.
    Er moeten zeker dingen aan de media worden verandert, daar ben ik het in met je eens. En de mode kan ook wel een verandering gebruiken!

  6. Ik ken het van nog dichter bij dan jij, dus ik weet wel waarover ik spreek.
    (was dat starvationinsilence?)
    Dat van die winkel was maar bij wijze van spreken, ik loop hier ook geen reclame te maken over al mijn website he.

    En begrepen worden kan je misschien ook op andere sites, maar wanneer mensen zo hard met eenzelfde iets bezig zijn is dat toch anders. En waar kan je nog open praten over zelfmoordgedachten, automutilatie (en nee, dit promoten ze NIET, integendeel), afvallen, seksuele voorkeur, verkrachting, problemen van allerlei aarden en op het zelfde moment ook ontspanning terug vinden met minder zware onderwerpen zoals media, wat ontspannend kletsen?
    En kom nu niet af met psygiater aub.

    En wat had je nu verwacht? Tuurlijk zijn ze blij voor je dat je dat bmi hebt kunnen halen. Als je dat op een gezonde manier nog kan, waarom niet?
    En dat mensen je helpen hangt van persoon tot persoon af. Echte leden zijn eerder wel geneigd om de gevaren erbij te vermelden.

Comments are closed.

Recente artikelen