Mantelzorgwoning in Eindhoven, de officiele opening

Array

Mantelzorgwoningen kunnen een alternatief bieden voor mensen die een zorgvraag hebben en een beroep kunnen en willen doen op de omgeving. In Eindhoven is onlangs een mantelzorgwoning geplaatst aan de Oude Torenstraat door woningcorporatie Wooninc. De woning is ontworpen door de Meeuw Bouwsystemen uit Oirschot.

Op donderdag 15 mei wordt in Eindhoven de eerste mantelzorgwoning van Nederland officieel in gebruik genomen. De mantelzorgwoning is een compleet verplaatsbaar huis, waardoor bijvoorbeeld ouders die zorg nodig hebben tijdelijk in de tuin van hun kinderen kunnen gaan wonen.

De eerste woning wordt gerealiseerd door een samenwerking tussen de gemeente Eindhoven, woningcorporatie Wooninc. en leverancier en concept-ontwikkelaar PasAan. Door deze samenwerking kan de (dementerende) bewoonster van de eerste woning zelfstandig, betaalbaar én dicht bij haar familie blijven wonen. De familieleden worden door deze woning ontlast doordat zij dicht bij huis de benodigde zorg en ondersteuning aan hun moeder kunnen geven. Het ontlasten van mantelzorgers past binnen het Wmo-beleid van de gemeente Eindhoven.

Compleet huis
De mantelzorgwoning is een compleet huis (54 m²) met diverse voorzieningen, zoals een in hoogte en breedte verstelbaar toilet en wastafel, dwaalbescherming, lichtsensoren en andere domotica. Zowel de thuiszorgorganisatie als de familie kunnen van een afstand de camera’s in de woning bedienen en de beelden bekijken om in de gaten te houden hoe het met de bewoonster gaat. In Dokkum en Oirschot zijn ook twee mantelzorgwoningen te zien.

Wat zijn mantelzorgwoningen?

Mantelzorgwoningen zijn verplaatsbare wooneenheden. Zij kunnen binnen één à twee dagen worden opgebouwd. De woning is 'mobiel' en kan bij een bestaande woning worden geplaatst. De woning kan ook weer worden 'weggehaald' indien deze niet meer nodig is. In de woning kan allerlei apparatuur worden aangesloten. De mantelzorgwoning heeft een binnenoppervlakte van 54 m². Er is een zit- en woonkamer met een verstelbaar keukenblok, een ruime slaapkamer en een doucheruimte. Alles is aangepast en toegankelijk gemaakt.

Voor wie zijn de woningen bedoeld?

Ouders met een gehandicapt kind of alleenstaande ouderen met een familielid kunnen baat hebben bij de mantelzorgwoning. De zorgvrager woont zelfstandig, maar de hulpgever is dichtbij.

Wat is het verschil met kangoeroewoningen?

Mantelzorgwoningen worden vaak verward met kangoeroewoningen. Kangoeroewoningen zijn aan elkaar gekoppelde zelfstandige woningen of wooneenheden met een inpandige verbinding voor ouderen of mensen met een handicap en hun familie (Bron: Expertise Centrum Informele Zorg). Mantelzorgwoningen zijn in tegenstelling tot kangoeroewoningen 'mobiel' en 'flexibel' door de IFD-bouw (Industrieel, flexibel en demontabel). Lees meer over kangoeroewoningen.

Meer belangstelling

Ook woningstichting Dongeradeel in Friesland heeft interesse in de woningen. De huur van de woning moet ongeveer 550 euro per maand zijn. 'Kaal' kost een mantelzorgwoning ongeveer 70.000 euro en 'aangekleed' 100.000 euro. De afschrijftermijn is ongeveer 20 jaar. Voor het plaatsen van een mantelzorgwoning is er ruimte en gemeentelijke toestemming nodig.

Bronnen en meer informatie

Recente artikelen