Watervergiftiging

Water lijkt een wondermiddel waar je niet genoeg van kunt drinken. Althans, op veel afslank- en voedingssites op internet. Het is goed voor je huid, schrijven ze daar, goed voor de lijn en voor de zuivering. Maar niets is minder waar. Vocht is nodig, maar te veel vocht kan dodelijk zijn. Volgens cardioloog Peter Klootwijk van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, is 2,5 liter vochtinname per dag normaliter de bovengrens. Drink je onder normale omstandigheden veel meer dan dreigt gevaar in de vorm van een watervergiftiging.

Watervergiftiging, zegt Klootwijk, is eigenlijk hyponatriëmie, zouttekort. "Door te veel water wordt het natrium in het bloed te veel verdund; dat kan schadelijke gevolgen hebben." ook bij extreme belasting van het lichaam bestaat gevaar voor watervergiftiging. Tijdens een marathon kan de vochtbalans verstoord raken omdat het onder die zware omstandigheden moeilijk is in te schatten hoeveel vochtverlies aangevuld moet worden. En ook bij drugsgebruikers op dansfeesten is dit een bekend fenomeen. Gebruikers van XTC- en MDMA (de werkzame stof in XTC) hebben vaak last van een droge mond tijdens het urenlange dansen in warme zalen. De flesjes water vinden bij sommige dansers dan gretig aftrek, met als gevolg soms een acute watervergiftiging.

Recente artikelen