‘Normalisatie zorg voor Asielzoekers, kan tot gevaarlijke situaties leiden’

0
338

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil de medische zorg 'normaliseren', dat wil zeggen overhevelen naar het reguliere circuit. Voor de verpleegkundigen in asielzoekerscentra betekent dat ontslag. Voor de asielzoekers dat ze bij pijn zelf maar een huisarts, tandarts of psycholoog moeten zoeken. De vraag is: "Zijn mensen die net in Nederland daar toe in staat?" Hoe vind je een huisarts of verloskundige als je analfabeet bent? "Waarmee de verpleegkundigen maar willen zeggen dat de praktijk van alledag heel wat veelomvattender is dan beleidsmakers aannemen.

Nu is het zo dat met behulp van tolken of pictogrammen de gezondheidsproblemen in beeld worden gebracht, maar kan dat ook in de reguliere zorg? Met de therapietrouw is het in sommige culturen heel slecht gesteld. Na twee of drie dagen pillen slikken, vinden ze het wel genoeg. De vrees bestaat dat de reguliere gezondheidszorg onvoldoende tijd heeft om die specifieke en laagdrempelige zorg te bieden die asielzoekers nodig hebben. Of dat nieuwe systeem goedkoper uitvalt, moet nog maar blijken. En hoeveel mensen overlijden ook. Asielzoekers blijven een risicogroep. Wellicht komt het COA tot bezinning en faciliteren ze iets om eerstelijns zorgverleners niet in de kou te laten staan en op te zadelen met onaangename verrassingen

Vorig artikelAmerikaanse therapeuten gebruiken Wii voor therapie
Volgend artikelBeweging verkleint kans vaatziekte
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.