Koraal wellicht basis voor kankermedicijn
ArrayHet koraalrif is voor veel mensen op de wereld belangrijk. Omdat er er stoffen worden gevonden waar medicijnen van worden gemaakt, alleen groeit koral zeer traag en is daarom niet echt bruikbaar. Een promovendus van Wageningen Universiteit heeft koraal in een bioreactor gestopt, met de bedoeling daar vervolgens nuttige stoffen uit te halen. Die zouden kunnen worden toegepast in kankermedicijnen of zonnebrandcrème. Uit onderzoek is gebleken dat sommige van die stoffen erg bruikbaar kunnen zijn als geneesmiddel.
‘We hopen dat het mogelijk is om losse koraalcellen op te kweken. Dan zou dit kans van slagen kunnen hebben’, zegt dr. Rik Beeftink van de sectie Proceskunde van Wageningen Universiteit en copromotor van promovendus Mohammad Kazem Khalesi.
De koraalsoort die Mohammad Kazem Khalesi onderzocht, maakt onder meer mycosporineachtige aminozuren, die interessant zijn voor makers van zonnebrandcrème. S. flexibilis, die groeit in ondiep water, gebruikt de stof om zich te beschermen tegen intensief zonlicht.
Khalesi slaagde erin om de groeisnelheid van de koraalcellen ongeveer met een factor twee te verhogen. Toch vraagt Beeftink zich af of het onderzoekers zal lukken om koraal op korte termijn succesvol in bioreactoren op te kweken. ‘Koraal groeit langzaam. Khalesi was soms drie maanden met een enkele proef bezig. Dat zegt al genoeg.’
Mohammad Kazem Khalesi promoveerde op 28 april bij prof. René Wijffels, hoogleraar Bioprocestechnologie.
Bron: Resource, het weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum