Reclame voor nicotine-vrije e-sigaret mag weer; euro wetgeving in aantocht

Array

Het bedrijf Super Smoker mag weer reclame maken voor zijn elektronische sigaret, maar alleen voor de nicotinevrije rookampullen. Voor ampullen mét nicotine blijft het reclameverbod van kracht. De Europese Commissie heeft toegezegd op korte termijn met een standpunt te komen over de status van de elektronische sigaret. Minister Klink had dit onderwerp op de agenda gezet van de Informele Raad voor ministers van Volksgezondheid.

De fabrikant van de e-sigaret en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hebben daarover gisteren een schikking getroffen, voordat het kort geding tegen het reclameverbod zou dienen. Super Smoker eiste daarin aanvankelijk honderdduizend euro schadevergoeding per dag van de overheid, omdat het bedrijf door het reclameverbod in maart vijf miljoen euro omzet zou zijn misgelopen. Van die eis is afgezien. „Ik neem mijn verlies en wil nu verder kijken”, aldus commercieel directeur Kyriakopoulos.

De Super Smoker is net als de vele andere elektronische sigaretten op de markt, bedoeld als onschadelijke vervanger van echte sigaretten, om van het roken af te komen. In maart ontstond ophef omdat gebruikers via de elektronische sigaretten met nicotineampullen toch veel giftige nicotine binnen zouden krijgen. Volgens Super Smoker geldt dat voor andere merken maar niet voor zijn e-sigaret.

Minister Klink laat de zaak rusten, in afwachting van een standpunt van de Europese Commissie, aldus zijn woordvoerder. De commissie moet bepalen of een elektronische sigaret een geneesmiddel is of niet. Wanneer de e-sigaret wordt aangemerkt als geneesmiddel, moet Super Smoker het apparaat laten keuren door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Die procedure kan twee jaar duren.

De minister van VWS vindt het belangrijk dat er een gezamenlijk Europees standpunt komt. Zowel de Europese Commissie als de minister van de lidstaten sluiten zich hierbij aan. Zij waarderen het initiatief van Klink en komen dan binnenkort ook met een standpunt.

De e-sigaret kan mogelijke gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. Daarom heeft een aantal Europese landen de elektronisch sigaret de status van geneesmiddel gegeven. Andere landen hebben nog geen besluit genomen. Daarnaast zijn er ook nog een aantal landen waar de elektronische sigaret helemaal niet op de markt is gebracht. In Amerika heeft de e-sigaret vanwege de gezondheidsrisico's ook de status van geneesmiddel gekregen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen