Bestraling prostaatkanker verbeterd

0
213

Een MRI-scanner kan helpen bij het nauwkeurig neerleggen van radioactieve bronnen bij mensen met prostaatkanker via een robot. Dat concludeert Vera Lagerburg in haar proefschrift.

Een van de gebruikelijke behandelmethoden voor prostaatkanker is inwendige bestraling. Hierbij worden er radioactieve bronnen achtergelaten in de prostaat. Momenteel wordt de implantatieprocedure uitgevoerd onder echo-geleiding. MRI geeft echter een betere afbeeldingskwaliteit, waardoor het mogelijk is om de dosisverdeling te optimaliseren. Vanwege de beperkte ruimte in een gesloten MRI scanner is het nodig om hiervoor een robot te gebruiken.

Een van de belangrijkste oorzaken van het verkeerd plaatsen van de radioactieve bronnen is prostaatbeweging. Om dit te verminderen is de robot uitgerust met een slagmechanisme dat de naald de prostaat in tikt in plaats van de gebruikelijke methode waarbij de naald naar binnen geduwd wordt. Als dit met een hoge snelheid gebeurt, zal de prostaatbeweging significant verminderen. In een klinische studie is de effectiviteit van deze methode aangetoond. Lagerburg verwacht dankzij de nieuwe MRI-geleide implantatiemethode radioactieve bronnen nauwkeuriger neer kunnen leggen, en kritische organen beter kunnen sparen.

Lagerburg promoveert op 20 mei aan de Universiteit Utrecht.

Bron: UMCU