VUmc opent polikliniek kinderreuma

0
223

Vanaf donderdag 22 mei opent VU medisch centrum (VUmc) de deuren van de polikliniek voor kinderreuma. Kinderreumatoloog Joost Swart ontvangt elke donderdagochtend patiënten op het spreekuur en houdt elke dinsdagmiddag een telefonisch spreekuur.

De opening van een aparte polikliniek voor kinderreuma levert belangrijke voordelen op, omdat kinderreuma bij kinderen vaak laat herkend wordt. Vroege herkenning, diagnostiek en juiste behandeling van kinderreuma maakt de kans dat kinderen uiteindelijk in een rolstoel belanden tegenwoordig kleiner dan 5%. De nieuwe geneesmiddelen maken het leven voor kinderen veel dragelijker.

Kinderreumatologie in VUmc heeft een multidisciplinair karakter; verschillende specialisten (zoals de kinderreumatoloog, fysiotherapeut, ergotherapeut, orthopedisch chirurg, volwassen reumatoloog, kinderradioloog en oogarts) trekken ook gezamenlijk op in de diagnostiek en behandeling van kinderreumatische aandoeningen.

Kinderreuma
Per duizend kinderen krijgen ongeveer 2 tot 4 kinderen te maken met kinderreuma. Reuma is in principe een chronische ziekte. Kinderen met het meest gunstige reumatype hebben een kans van ongeveer 40% dat de ziekte na behandeling wegblijft. In de slechtste categorie is deze kans slechts 10%.

Bron: VUMC