PET-scan bij kanker: meer mogelijkheden dankzij nieuwe tracer

Positron emissie tomografie (PET) is in opkomst als detectiemethode voor kanker. Een relatief nieuwe tracervergroot mogelijk de bruikbaarheid van deze techniek. Dat concludeert UMCG-promovendus Lukas Been. Hij onderzocht de voordelen van de proliferatietracer FLT ten opzichte van de gangbare tracer FDG. Een tracer is een radioactieve signaalvloeistof. Proliferatie is het woekeren van cellen.

FLT wordt in tegenstelling tot FDG niet of nauwelijks opgenomen in ontstekingsweefsel. Dat maakt het makkelijker om onderscheid te maken tussen kwaadaardige en goedaardige weefsels. Ook zou een scan met FLT meer duidelijkheid kunnen geven over de agressiviteit van de tumor.
Been deed verschillende vergelijkende onderzoeken en concludeert dat de opname van FLT in tumoren lager is dan van FDG. Voor de detectie en stadiëring van tumoren heeft FLT daarom waarschijnlijk geen toegevoegde waarde, tenzij het wordt gebruikt in gebieden waar FDG een hoge achtergrondopname vertoont, zoals de hersenen. FLT is volgens Been in vergelijking met andere PET-tracers wel een goede tracer voor het evalueren van verschillende vormen van chemotherapie.

Been onderstreept dat de werkelijke klinische waarde van FLT nog moet blijken in grotere patiëntenstudies.

Lukas Been (Vlagtwedde, 1976) studeerde geneeskunde in Groningen en deed zijn promotieonderzoek bij de afdelingen Chirurgische Oncologie, Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming en Pathologie van het UMCG. Zijn onderzoek werd gefinancierd door KWF/Kankerbestrijding. Been is na zijn promotieonderzoek gestart met de specialistenopleiding tot chirurg in het UMCG. Hij promoveert op dezelfde dag als zijn partner, Anne Crijns.

Rijksuniversiteit Groningen
Imaging proliferation with FLT-PET: therapy evaluation studies

Datum: 28 mei 2008

Promotie: L.B. Been, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5

Titel: Imaging proliferation with FLT-PET: therapy evaluation studies

Promotor(s): prof.dr. H.J. Hoekstra, prof.dr. P.H. Elsinga

Faculteit: Medische Wetenschappen 

Bron: UMCG 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen