Steeds meer nederlanders wijken uit naar Belgische ziekenhuizen

Array

Het aantal Nederlanders in Belgische ziekenhuizen is het laatste jaar verachtvoudigd. Dat blijkt uit cijfers van Nederlandse zorgverzekeraars. De FOD Volksgezondheid en Belgische ziekenhuizen zijn niet verrast. 'Wij hebben de capaciteit en onze gezondheidszorg is gewoon veel beter.'

De Nederlandse zorgverzekeraar Uvit betaalde in 2006 1.000 Belgische facturen, in 2007 maar liefst 8.000. Ook CZ betaalde vorig jaar zo'n 8.000 Belgische facturen. Beide maatschappijen zijn goed voor zeven miljoen verzekerden.

Uvit schrijft de drastische stijging toe aan de toegenomen mondigheid van de patiënten. "Dankzij een Europees verdrag is er vrij verkeer van patiënten", zegt woordvoerster Sandra de Jong. "Patiënten zijn zich bewuster van het feit dat ze zelf kunnen kiezen waar ze behandeld worden. Vooral mensen uit Zeeland, Limburg en Noord-Brabant gaan naar België." Waarom, weet ze ook: "Omwille van de hoge kwaliteit en de kortere wachttijden."
Volgens Jan Eyckmans, woordvoerder van de FOD Volksgezondheid in ons land, is deze evolutie geen slechte zaak voor de Belgen, wel integendeel. "Wat telt, is de capaciteit van de ziekenhuizen", legt hij uit. "Volgens de laatste cijfers is de gemiddelde bezettingsgraad 76 à 79 procent. Extra patiënten zijn dus een extra bron van inkomsten. Ziekenhuizen hebben vaak dure gespecialiseerde apparatuur staan en die moet renderen." Uit een analyse van de FOD Volksgezondheid blijkt dat buitenlanders vooral voor technische en zware ingrepen naar ons land komen.

Belgische ziekenhuizen konden tijdens het weekend geen cijfers geven over het aantal Nederlandse patiënten. Volgens woordvoerster Renée Willems van het ZiekenhuisNetwerk Antwerpen komen er "behoorlijk wat Nederlanders over de vloer. Ze komen vooral naar het Koningin Paola Kinderziekenhuis, omdat ze anders helemaal naar Rotterdam moeten, en naar het fertiliteitscentrum vanwege een gewijzigde wetgeving in Nederland. België heeft een aanbod waar andere landen maar van kunnen dromen."

De situatie in het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) is door zijn ligging vlak bij de grens specifiek. "We hebben altijd al veel Nederlandse patiënten gehad", zegt woordvoerster Grete Bollen, "net geen 5 procent. Wij hoeven geen patiënten te rekruteren in het buitenland, want onze bezettingsgraad is hoger dan het gemiddelde. Maar Belgische patiënten komen nooit in het gedrang. Nederlanders komen vaak voor geplande ingrepen en als het druk is, verschuiven we die gewoon wat."

Volgens de FOD Volksgezondheid komt slechts 1 à 2 procent van de patiënten in België uit het buitenland, waarvan een goede 40 procent uit Nederland.

Recente artikelen