Kenniscafé: DNA, zelftests en bodyscan

Array

Ziek tot het tegendeel bewezen is?
De innovaties in de medische wetenschap staan voor niets. Wil je weten hoe gezond je bent? Een bodyscan maak je tegenwoordig zelf en je cholesterol meet je gewoon tegenover de pakjes boter in de supermarkt. Wil je het helemaal zeker weten: doe een genentest en check of je over twintig jaar misschien ziek wordt. Met die eventuele dreiging op zak raak je geen ongezond voedsel meer aan.

In dit KennisCafé gaan we in gesprek met medisch wetenschappers en belanghebbenden over deze innovatieve diagnosemethoden en zelfscans. Wat leveren ze ons eigenlijk op? Hoe goed werken ze en wat vertellen ze nou echt? Wil je überhaupt wel weten of je over twintig jaar misschien ziek wordt? En wil je dan ook meteen beginnen met behandelen? Wat kan en doet de werkgever en de zorgverzekeraar met die informatie? Ons gezond eten verplichten? Zijn we voortaan ziek tot het tegendeel bewezen is? Hup, onder de scan!

Met columns van Maarten van Rossem, bijzonder hoogleraar Geschiedenis, Universiteit Utrecht en van wetenschapsjournalist Marcel Hulspas. Voorzitter: Hans van Maanen, wetenschapsjournalist.

TUMULT, VPRO’s Noorderlicht en Universiteit Utrecht organiseren iedere tweede woensdag van de maand het KennisCafé, een ontmoetingsplek voor wetenschappers, studenten, journalisten en iedereen met interesse in wetenschap.

Info en reserveren: (030) 233 2430 / www.tumultdebat.nl.   11-06-2008, 20:00 – 22:00 uur
Zaal Tumult, Domplein 5, Utrecht

Recente artikelen