Catharina-ziekenhuis start met nieuwe methode om aortaklep te vervangen

Array

Laatste en enige kans voor ernstig zieke hartpatiënten

Het Hartcentrum van het Catharina-ziekenhuis start met een nieuwe methode om de aortaklep te vervangen. Voor patiënten voor wie een aortaklepvervanging via de normale methode (open hartoperatie) niet meer mogelijk is, is dit de enige en laatste mogelijkheid om toch geholpen te worden. De eerste twee patiënten hebben de procedure inmiddels succesvol ondergaan. Het op deze wijze vervangen van een aortaklep is een ingreep die wereldwijd nog maar op zeer beperkte schaal wordt toegepast.

Bij deze nieuwe methode wordt percutaan (door de huid) in de lies een slagader aangeprikt. De nieuwe aortaklep wordt in opgevouwen toestand via een katheter in de slagader naar de plaats van de oude aortaklep geleid. De oude klep is eerder tijdens dezelfde ingreep door middel van een kathether waarop een ballon is gemonteerd weggeduwd. De nieuwe klep ontvouwt zich op de locatie waar de oude aortaklep zat en functioneert meteen.

Laatste en enige kans voor ernstig zieke hartpatiënten

Ernstig vernauwde aortakleppen moeten worden vervangen. Wanneer dit niet gebeurt, is het risico op plotse hartdood groot. Dr. Kees-Joost Botman is samen met Jacques Koolen één van de cardiologen die de nieuwe methode toepast: “We geven nog steeds de voorkeur om een aortaklep te vervangen via een open hartoperatie. Onze hartchirurgen hebben hiermee immers jarenlange ervaring en we weten daardoor wat de effecten zijn op lange termijn. In sommige gevallen is het vervangen van een aortaklep via een open hartoperatie echter niet meer mogelijk. Bijvoorbeeld doordat de aorta zwaar verkalkt is. Bij een gewone operatie wordt de aorta afgeklemd en geopend en kan dan als het ware gekraakt worden. Voor deze groep patiënten is het percutaan vervangen van de aortaklep dan de enige en laatste mogelijkheid. Deze methode is ook geschikt voor patiënten met een hoog risico voor een gewone operatie doordat zij bijkomende ziekten hebben zoals long- of nierafwijkingen.”

Uitgebreide screening patiënt

De cardiologen en hartchirurgen besluiten samen of een patiënt geschikt is voor deze ingreep. De patiënt wordt hiervoor uitgebreid gescreend. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of de diameter van de slagaders voldoende is om de katheter van ongeveer 5.5 millimeter probleemloos te laten passeren. Tijdens de procedure is een vaatchirurg stand-by om bij eventuele vaatproblemen in te grijpen. Omdat de procedure onder lichte narcose wordt uitgevoerd, is er ook een anesthesist bij betrokken.

Recente artikelen