Samenwerken in zorgadviesteams werkt

Array

Door slim samenwerken kunnen de zorg-adviesteams (ZAT) beter en effectiever werken. Dit blijkt uit de resultaten van het programma Intensivering Kwaliteit Zorg- en adviesteams (IKZ). 

Gisteren presenteerden de ministeries voor Jeugd en Gezin en het ministerie van OCW de resultaten op de conferentie Onderwijs en zorg: kwaliteit zat! in Den Haag.

Scholen in het primair onderwijs blijken beter in staat om problemen van kinderen vast te stellen en samen met jeugdzorg de opvang te regelen. Ook binnen het voortgezet onderwijs is sprake van een snelle probleemsignalering en betere ondersteuning van leerlingen. Bovendien is vastgesteld dat ZAT’s helpen om schooluitval te voorkomen.

Steunpunt

Vanwege dit succes zetten minister Routvoet en de staatssecretarissen Van Bijsterveldt en Dijksma in op één landelijk steunpunt ZAT’s waar professionals terecht kunnen met vragen over samenwerking. Het steunpunt moet gaan samenwerken met ondersteuningstrajecten zoals passend onderwijs, veiligheid en de Centra voor Jeugd en Gezin. Op die manier werkt het Rijk aan de ontkokering van het jeugdbeleid.

Landelijke dekking

Het kabinet streeft naar een landelijke dekking van goed functionerende ZAT’s. Nog voor de zomer informeren minister Rouvoet van Jeugd en Gezin en de staatssecretarissen Van Bijsterveldt en Dijksma de Tweede Kamer over de aanpak voor een landelijke dekking.
Het IKZ-programma is uitgevoerd door het Nederlands Jeugdinstituut dat 21 locaties in het primair en voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs heeft onderzocht.

Bron: Jeugd en gezin 

Recente artikelen