Jonge basecokegebruikers lopen gezondheidsrisico’s
ArrayMet de gezondheid van basecokegebruikers is het redelijk gesteld. Maar met name jongeren en vrouwen lopen wel de nodige risico’s voor hun gezondheid.
In hun studie Basecoke en infectieziekten geven onderzoekers van het Trimbos-instituut en Mainline aan dat onduidelijk is hoeveel basecokegebruikers Nederland telt. Wel is bekend dat zestig procent van de cliënten die zich bij de verslavingszorg met een cocaïneprobleem meldt, basecoke gebruikt. Uit de medische literatuur blijkt dat cocaïnegebruik tot een verminderde afweer leidt, waardoor gebruikers een grotere kans lopen op allerlei infectieziekten. Ook maken hulpverleners melding van gezondheidsproblemen als longklachten, ondervoeding, uitputting en slechte gebitten.
Snelle kick
Basecoke is de rookbare variant van cocaïne. Door het te roken bereikt de cocaïne razendsnel de hersenen. Na de kick voelt de gebruiker zich vermoeid en gedeprimeerd. Daardoor is de verleiding groot om meteen weer basecoke te gebruiken. Zo raakt de gebruiker gemakkelijk geestelijk afhankelijk van de drug. Lichamelijk is basecoke nauwelijks verslavend.
Onveilige seks
Groepen die gezondheidsrisico’s lopen zijn jongeren met adhd, met een lichte verstandelijke handicap, uit een gebroken gezin en jongeren met psychiatrische problemen. Weliswaar wordt cocaïne nauwelijks geïnjecteerd, maar van de jongeren die dat wel eens doen, spuit de helft cocaïne onveilig. Ook signaleren hulpverleners veel onveilige seks door cokegebruik onder jongeren. Ook vrouwen in de prostitutie en dakloze gebruikers kampen vaak met een slechte gezondheid.
Leren onderhandelen
Een van de problemen waar cocaïnehoertjes tegenaan lopen is dat hun klanten nogal eens moeilijk doen over condoomgebruik. Mainline begint dit jaar met een interventie om deze vrouwen daartegen te wapenen. Tegelijk ontwikkelt het Trimbos-instituut een trainingsmodule voor hulpverleners om drugsgebruiksters vaardigheden te leren, waardoor ze beter in staat zijn over veilige seks te onderhandelen met hun klanten.
Ook gaat het instituut artsen en verpleegkundigen meer kennis over seksueel overdraagbare aandoeningen bijbrengen. Ze leren hulpverleners vooral om makkelijker over seks en soa’s te praten.
Bron: Trimbos