Alice Baart: ‘Hoe kan dit gebeuren, ondanks de campagne over “Wat te doen bij een beroerte”

Array

INGEZONDEN BRIEF 

Op dinsdag 27 mei kreeg mijn vader (82) een scheefgezakte mond en rechts had hij enige uitval.
Tevens was het moeilijk om woorden te formuleren. Allemaal niet heel erg ernstig maar hij is toch naar de huisarts in Veghel gereden. De huisarts stelde een TIA vast, maakte een afspraak met het ziekenhuis voor 10 juni,  schreef kinderaspro's voor en stuurde mijn vader weer naar huis (in zijn eigen auto!!!)

Toen wij (Ik en mijn kinderen) dat hoorden, waren wij uiteraard verrast. Vorig jaar waren er talloze commercials op tv waarin werd verteld wat er te doen was bij een beroerte / TIA.  Na heel veel bellen met diverse ziekenhuizen, bleek dat vader toch echt binnen 48 uur in het hospitaal had moeten zijn voor onderzoek. Maar dit kon enkel gerealiseerd worden an een telefonische verwijzing van de huisarts. En dat weigerde mijn vaders huisarts. Hij wilde niet dat ene telefoontje te plegen.  Via Achmea hebben wij een afspraak gekregen in het ziekenhuis in Oosterhout op 3-6-2008 alwaar vader een eerste onderzoek kreeg.

Een lichte beroerte werd vastgesteld.  De specialist sprak zijn verwondering uit over de huisarts. Deze had beter moeten weten. Hij vertelde ons dat mijn vader  zo snel mogelijk geholpen moest worden.

Het vereiste dagonderzoek kan pas morgen plaatsvinden, op 5-6-2008 in Oosterhout. De gezondheidszorg in Nederland staat op een hoog peil maar valt of staat dus met de kwaliteit van de zorg van de zorgeverlener die dat levert. En daar had mijn vader dus niet veel van te verwachten. De huisarts van mijn vader heeft hier behoorlijk wat steken laten vallen. De familie moest in dit geval echt hemel en aarde bewegen om zorg te krijgen voor vader.  En tot op heden nog steeds.

Ik rij nu met mijn vader deze week al 2 x op en neer naar Oosterhout vanuit Veghel. Als morgen blijkt dat hij toch de operatie nodig is, dan kunnen we binnenkort weer deze rit maken. Ik doe dit graag voor mijn vader. Ik werk weliswaar fulltime maar ik doe dat graag voor hem. Toch is het van de zotte dat er een ziekenhuis is in Veghel, den Bosch, Oss en Nijmegen is waar dit allemaal ook gedaan had kunnen worden op korte termijn.

Als de huisarts maar dat ENE telefoontje had gedaan.  Hij heeft duidelijk de situatie van vader verkeerd ingeschat en verder ook totaal niet meer gereageerd op onze verzoeken.  Wat is eigenlijk het nut geweest van de hele campagne over "wat te doen bij een broerte"De huisarts heeft deze campagne waarschijnlijk totaal gemist.  

En dit is nog maar een verkorte versie van de gebeurtenissen van de afgelopen dagen.  Ik zou graag reactie willen van lezers van Medicalfacts. Dat kan via de redactie ([email protected]) of via mijn eigen email (alicebaart (@) gmail.com).

Alice Baart (alicebaart (@) gmail.com)

Recente artikelen