Moeder met stress krijgt vaker huilbaby

Array
Vrouwen die tijdens de zwangerschap last hebben van stress, angsten, werkdruk of depressies hebben veel meer kans op een huilbaby dan andere vrouwen. Dat blijkt uit de ABCD-studie (Amsterdam Born Children and their Development), een langlopend, grootschalig onderzoek naar de gezondheid van Amsterdamse kinderen.

Een op de tien vrouwen die met deze problemen kampen, krijgt een huilbaby. Dat is drie keer zoveel als gemiddeld. Bij vrouwen die last hebben van alle risicofactoren is de kans op een huilbaby zelfs 20%.

De onderzoekers ontdekten ook dat overgewicht bij kinderen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond mede veroorzaakt wordt doordat deze kinderen in hun eerste levensjaar sneller groeien dan autochtone kinderen. Omgevingsfactoren zijn bij allochtone kinderen met overgewicht minder van belang.

Omdat de basis voor overgewicht bij alle kinderen al tijdens de zwangerschap en vlak daarna wordt gelegd, zou preventie daarvan meer gericht moeten worden op heel jonge kinderen en minder op kinderen die al naar school gaan, aldus de onderzoekers.

De ABCD-studie is opgezet vanuit de GGD Amsterdam in samenwerking met het Academisch Medisch Centrum en VU medisch centrum. Vanaf de zwangerschap worden ruim 8.000 kinderen, van verschillende etnische afkomst, gevolgd tot ze volwassen zijn. Doel van de studie is meer te weten over een gezonde zwangerschap voor betere preventie en het terugdringen van gezondheidsverschillen tussen etnische groepen.

Bron: ANP, VUmc, AMC

Recente artikelen