Bent u vergiftigd?

Array

42-16952083Bent u vergiftigd?' is de titel van de oratie die Jan Meulenbelt, hoogleraar klinische toxicologie uitspreekt. Veel huisartsen, medisch specialisten, dierenartsen en hulpverleners worstelen met deze vraag wanneer zij een patiënt zien met een mogelijk te hoge blootstelling aan een stof of geneesmiddel. Dit blijkt onder andere uit het feit dat het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum van het RIVM door deze disciplines circa 40.000 keer per jaar om informatie wordt gevraagd of blootstelling aan een stof bij hun patiënt tot een vergiftiging heeft geleid of kan leiden. Dit aantal informatieverzoeken neemt jaarlijks toe. Er is geen meldingsplicht dus het aantal vergiftigingen in Nederland zal nog aanzienlijk hoger zijn.

Het is dus relevant dat (dieren)artsen tenminste basiskennis hebben van de klinische toxicologie. Opmerkelijk is dat in de afgelopen jaren er bij de universiteiten in Nederland vrijwel geen aandacht voor het klinisch toxicologisch onderwijs is geweest. Hierdoor is er bij een generatie (dieren)artsen onvoldoende kennis aanwezig ten aanzien van gedragingen van lichaamsvreemde stoffen (zoals geneesmiddelen, genotsmiddelen, drugs, chemische verbindingen en toxinen) in het lichaam (toxicokinetiek). Tevens is de kennis over welke effecten deze stoffen in het lichaam kunnen veroorzaken (toxicodynamiek) ontoereikend.

Het vakgebied van de klinische toxicologie houdt zich bij uitstek bezig met het vergroten van het inzicht hoe vergiftigingen tot stand komen en hoe de behandeling van de vergiftigde patiënt kan worden verbeterd. De klinisch toxicoloog dient bij voorkeur een medische opleiding te hebben gehad en is in staat geneeskundige problemen op een breed gebied van een patiënt te inventariseren en te beoordelen. Zij of hij zal haar/zijn medische expertise in combinatie met de kennis van de toxicologie en praktijkervaring in het behandelen van de vergiftigde patiënt bij de beoordeling betrekken. Door verbetering van de kennis van pathofysiologische processen en individuele gevoeligheid, kan de diagnostiek van de effecten worden verbeterd en behandeling van deze effecten worden geoptimaliseerd. Om de giftige effecten van stoffen op het lichaam beter te kunnen begrijpen is meer onderzoek nodig op mechanistisch en cellulair/orgaan niveau om de individuele gevoeligheid tussen mensen te kunnen begrijpen.

Deze oratie betreft een dubbeloratie met prof.dr.ir. Erik Lebret.

07-07-2008, 16:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Prof.dr. Jan Meulenbelt, Diergeneeskunde Leerstoel: Klinische toxicologie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen