LHV-voorzitter positief over De Centrale Apotheek

Array

LHV-voorzitter Steven van Eijk stelt in zijn column in Huisarts in Praktijk onomwonden dat dankzij De Centrale Apotheek (DCA) onnodige obstakels worden vermeden en een kostenbesparing kan worden bereikt. Minister Ab Klink van Volksgezondheid uitte zich in recent antwoord op Kamervragen over DCA eveneens welwillend tegenover de diensten van DCA. Ondanks deze positieve geluiden heerst er nog veel scepsis.

Onbekend maakt onbemind, daarom via deze weg meer informatie over DCA. De Centrale Apotheek (DCA), gevestigd in Delfzijl, is een nieuw initiatief van Health Services Nederland voor de centrale verwerking van herhaalrecepten. Deze herhaalrecepten zijn via DCA binnen een dag overal in Nederland beschikbaar. Het afleveradres kan de huisartspraktijk zijn, maar DCA kan medicijnen ook bij de patiënt thuis bezorgen. DCA is voor de wet gelijk aan elke andere, lokale apotheek en kan en mag daarom dezelfde diensten leveren als elke andere, lokale apotheek.

DCA is een transparante organisatie. Initiatiefnemer Health Services Nederland is dan ook bereid om met een ieder over DCA in overleg te treden. Waarom dit initiatief? Het initiatief van de DCA is mede ingegeven door de mogelijkheid van een substantiële kostenbesparing in de gezondheidszorg. Circa 80 procent van de uitgegeven medicijnen betreft namelijk herhaalmedicatie. Met een innovatieve (logistieke) apotheek infrastructuur kunnen veel kosten worden bespaard op de uitgaven aan herhaal medicijnen.

DCA is in overleg met zorgverzekeraars over de mogelijke raakvlakken op dit gebied. Inmiddels tonen diverse huisartsen en gezondheidscentra belangstelling voor dit initiatief. Wat is de rol van de huisarts binnen DCA? De huisarts vervult binnen dit initiatief een belangrijke rol en komt meer centraal te staan bij het completeren van het medicatiedossier. Dit komt een veilige geneesmiddelenvoorziening

ten goede. Naast een kostenbesparing levert DCA dus ook een verbetering van de medicatiebewaking op. De huisarts is de aangewezen persoon om als een spin in het web het overzicht te houden over de aandoening van de patiënt en de daarbij behorende verstrekte medicatie. Hij als geen ander de mogelijkheid om de medische en farmaceutische informatie optimaal te integreren.

In de samenwerking met betrokkenen (patiënt, huisarts, apotheek en polikliniek apotheek) werkt DCA actief aan het completeren van het medicatiedossier inclusief het gebruik van zelfzorggeneesmiddelen. Verder krijgt iedere bij DCA ingeschreven patiënt de mogelijkheid zijn beveiligd medisch dossier, inclusief medicatiedossier, via internet beschikbaar te hebben, zodat hij altijd en overal met up-to-date informatie een zorgverlener kan consulteren.

Wie levert de medicijnen? De apothekers van DCA stellen de geneesmiddelen ter hand, niet de huisarts. De apothekers maken daarbij gebruik van de eigen bezorgdienst en de uitdeelpost in de praktijk van de huisarts. Dergelijke ‘uitdeelposten’ bestaan sinds jaar en dag in allerlei soorten en maten. DCA onderkent de farmaceutische kennis van de apotheker. Die kennis geeft zij een goede plaats binnen haar concept. Patiënten blijven te allen tijde vrij om hun receptgeneesmiddel te halen bij een apotheek naar keuze. Hoe zorgt DCA ervoor dat medicijnen bij de juiste patiënt terechtkomen? DCA heeft waterdichte procedures ontwikkeld op basis van track & tracing. Op verschillende niveaus wordt het herhaalrecept visueel en op barcode gescand. Dit gebeurt zowel bij het verlaten van de verzendverpakking op de apotheek als bij aankomst op de uitdeelpost én als de patiënt zijn recept afhaalt. Een up-to-date status is op elk moment in te zien. Als een patiënt de herhaalmedicatie niet afhaalt, dan kan DCA de geneesmiddelen regionaal op het huisadres bezorgen.

DCA neemt in die gevallen in ieder geval contact op met de patiënt en zijn huisarts. De huisarts onderzoekt de reden van het niet afhalen en bewaakt zodoende ook nog eens de therapietrouw. Zijn de redenen om medicijnen niet af te halen legitiem, dan neemt de bezorgdienst van DCA de geneesmiddelen mee retour. Hoe zit het met vergoedingen? DCA onderzoekt of het, binnen het wettelijke kader, mogelijk is dat de huisarts een declarabele vergoeding ontvangt voor de door hem goed omschreven zorgprestatie in het kader van de completering van het medisch- en medicatiedossier. Zolang hier geen duidelijkheid over bestaat, betaalt DCA geen vergoeding. De Nederlandse Zorgautoriteit controleert het DCA-concept op dit aspect. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is al volledig op de hoogte van het DCA-concept en de gehanteerde werkwijze.

Recente artikelen