Een buikje en 45-plus? Misschien hebt u ook wel diabetes!
ArrayNiet iedereen die diabetes heeft, weet dat ook zelf.
Bij zo’n 600.000 Nederlanders is de diagnose diabetes gesteld. Elk jaar komen er naar schatting 70.000 bij. Mannen en vrouwen houden elkaar hierbij redelijk in evenwicht.
De stijging van het aantal diabetici komt vooral voort uit de toenemende vergrijzing en het groeiend aantal mensen met overgewicht. Alleen al op basis van demografische ontwikkelingen zal het absolute aantal mensen met suikerziekte tussen 2005 en 2025 met 32,5 procent stijgen. De overheid stelt zich als doel deze stijging niet boven de 15 procent uit te laten komen.
Overheidscampagne
Om de stijging van het aantal suikerpatiënten af te remmen is de overheid gestart met een voorlichtingcampagne waarin vooral het bevorderen van gezond gedrag voorop staat. Vooral te dikke jongeren, allochtonen, sociaal zwakkeren en zwangeren staan hierbij in de belangstelling.
Mensen boven de 45 worden gestimuleerd de diabetestest te doen.
Ouderdomsdiabetes
Het grootste deel van de patiënten, 85 tot 90 procent, kampt met Diabetes Mellitus type 2, ‘ouderdomsdiabetes’. Van alle patiënten lijden 74.000 mensen aan Diabetes Mellitus type 1. Hieronder zijn ongeveer 4.300 kinderen tussen de 0 en 19 jaar.
Kosten
Jaarlijks kost diabeteszorg Nederland honderden miljoenen euro’s, 735 miljoen in 2003, 1,3 procent van het totale gezondheidszorgbudget dat jaar. Bijna de helft (45 procent) wordt besteed aan genees- en hulpmiddelen.
Wereldwijd telt de International Diabetes Federation (IDF) 246 miljoen patiënten. Hun aantal neemt explosief toe, in 2025 zijn het er naar schatting anderhalf keer zoveel als nu, namelijk 380 miljoen.