94 procent tienermeisjes kampt met complex

Array

94 procent van de tienermeisjes en 75,8 procent van de jongens heeft een complex. Meisjes maken zich vooral zorgen over hun gewicht; jongens schamen zich voornamelijk voor puistjes en hun tanden. Dat blijkt uit een onderzoek van het jongerenblad Joepie.Slechts 35,4 procent van de meisjes loopt zonder complexen rond in badpak of bikini. Joepie peilde bij 8.848 jongeren tussen de 12 en 18 jaar naar hun zelfbeeld. De resultaten staan in het nummer dat donderdag verschijnt.

Te dik
Hoewel 82,8 procent van de meisjes volgens de bmi-berekening (body mass index) een gezond gewicht heeft, wil toch ruim 77 procent van hen minder wegen. Bijna 1 op 2 meisjes zegt te sporten om af te vallen, en 1 op 5 is op dieet.

Te kleine boezem

Ook borsten zijn een bron van complexen: 57,2 procent van de meisjes verkeert in de veronderstelling dat alle jongens verlangen naar grote borsten, terwijl slechts 1 op de 3 jongens aangeeft grote borsten echt mooier te vinden dan kleine.

Kleren

De look wordt dan weer het meest bepaald door vriend(inn)en. Meer dan 60 procent zegt zich door hun vriendenkring te laten beïnvloeden bij de keuze van de kleren.

Meisjes volgen meer de trends, terwijl jongens meer belang hechten aan merkkledij.

Bloot
Opmerkelijk is dat meisjes zich makkelijker uitkleden in het bijzijn van vriendinnen dan van hun lief. Bij jongens is het omgekeerde het geval.

Liever de slimste dan de knapste

Ondanks al die complexen zouden jongeren niet langer 'de knapste' willen zijn. Waarden zoals zelfvertrouwen, goed in je vel zitten en door je vrienden de tofste gevonden waren, halen de bovenhand. 61,9 procent van de meisjes vindt slim zijn belangrijker dan mooi zijn.

Spiegeltje, spiegeltje

Enkele weetjes: meisjes staan 's ochtends gemiddeld ruim 19 minuten voor de spiegel, bij jongens is dat gemiddeld 11 minuten. Meer dan 1 op 2 meisjes (52,9 procent) is 's morgens niet tevreden met wat ze in die spiegel zien. Bij de jongens is 67,1 procent blij met zijn spiegelbeeld.

Thuis

Ruim 28 procent van de meisjes en 34,2 procent van de jongens zegt thuis zelden tot nooit een complimentje te krijgen van de ouders.

Recente artikelen