Reactie ZN op NPCF-rapport risicoselectie in zorgverzekeringen

Array

Aanvullende en collectieve zorgverzekeringen toegankelijk voor alle verzekerde

De toegankelijkheid van zorgverzekeringen in het nieuwe zorgstelsel is verbeterd, vooral voor kwetsbare groepen zoals chronisch zieken en ouderen. Dat stelt Pieter Hasekamp, algemeen directeur van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), in reactie op het NPCF-rapport over risicoselectie in de aanvullende en collectieve verzekeringen. Per saldo is het overstappen naar een andere zorgverzekeraar gemakkelijker geworden. Dat beeld wordt ook bevestigd door andere onderzoeken, onder andere van de Nza. Dit jaar wisselden ca. 450.000 verzekerden van zorgverzekeraar. 96 procent van de verzekerden heeft een aanvullende verzekering.

De onderzoekers constateerden dat het gebruik van gezondheidsverklaringen beperkt is. Het gebruik is licht gestegen ten opzichte van 2007 (acht van de dertig verzekeraars maken er gebruik van), maar is afgenomen in vergelijking met de praktijk in de ziektekostenverzekering voor 1 januari 2006 (tien verzekeraars in 2004 en 2005). Selectie in de aanvullende verzekering heeft volgens het rapport vooral betrekking op de meest uitgebreide pakketten, antroposofische pakketten en klasseverzekeringen voor eenpersoonskamers in ziekenhuizen. Er vindt geen selectie plaats in de standaard aanvullende verzekeringen.

Volgens Hasekamp hebben sommige verzekeraars in 2007 te maken gehad met een aanzienlijke stijging van de zorgvraag en de daarmee samenhangende zorgkosten in de meest uitgebreide, aanvullende verzekering. Om de zorgkosten te kunnen blijven dragen en de verzekering betaalbaar te houden, moeten deze verzekeraars de premies van die aanvullende verzekeringen verhogen en / of de aanspraken beperken. "Deze maatregelen zijn noodzakelijk om die aanvullende verzekering betaalbaar en daarmee toegankelijk te houden voor alle verzekerden", aldus Hasekamp.

In het onderzoek wordt ingegaan op de mogelijkheid van risicoselectie in de basisverzekering door onevenwichtigheden in de risicoverevening. De onderzoekers constateren dat er geen risicoselectie plaatsvindt. Ook wordt in het rapport gemeld dat verzekeraars voor collectiviteiten van chronisch zieken en ouderen dezelfde korting berekenen als voor de werkgeverscollectiviteiten. ZN onderschrijft de conclusie van het rapport om daar waar nodig de risicoverevening te verbeteren om de mogelijkheid van risicoselectie in de basisverzekering uit te sluiten.

Verzekeraars hebben verder stappen genomen om beperkende voorwaarden, zoals afwijkende opzegtermijnen voor de aanvullende verzekering, aan te passen. Steeds meer verzekeraars verkorten de opzegtermijn van de aanvullende verzekering en schakelen deze gelijk met de basisverzekering. In het rapport wordt dit ook gesignaleerd. In 2006 hanteerden ca. twintig verzekeraars een opzegtermijn van twee maanden, in 2007 was dit aantal afgenomen tot negen.


Bron: ZN

Recente artikelen